OVAKO BI VANZEMALJCI BILI POZDRAVLJENI NA SRPSKOM JEZIKU: Evo šta im tačno treba reći

Ako Vojadžer, letelica na kojoj su poruke sa svih jezika sveta, ikada naiđe na vanzemaljsku civilizaciju, mogući stanovnici nekog dalekog sveta čuće i poruku na srpskom

  • 12

Krajem leta 1977. godine, u svemir su se vinule letelice Vojadžer 1 i Vojadžer dva s misijom da dospeju do još uvek neotkrivenih svetova i pronađu život izvan Zemlje.

Ako Vojadžer ikada naiđe na vanzemaljsku civilizaciju, mogući stanovnici nekog dalekog sveta čuće i poruku na srpskom jeziku. Evo kako ona zvuči.

Kao moreplovci iz prošlosti koji su krstarili okeanima hitajući ka nepoznatom, one su nam do sad pružile neverovatna znanja i otkrića. Između ostalog, imali smo priliku da već iste godine kada je misija započeta vidimo fotografije Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna.

Na Vojadžeru je i svojevrsna poruka namenjenima mogućim oblicima života koji bi na nju mogli da naiđu. Na disku od zlata i bakra snimljeni su brojni podaci o tome gde se Zemlja nalazi i kako izgleda život na njoj, a uz njega je priloženi u uputstvo za dešifrovanje. Tu su i muzički izrazi različitih naroda, zvuci iz prirode, a možda i najinteresantniji je pozdrav na svim jezicima sveta.

Foto: Foter/FlickrRob Sheridan Foto: Foter/FlickrRob Sheridan

Među njima se našao i pozdrav na srpskom jeziku, koji glasi: "Želimo vam sve najlepše sa naše planete", a zahvaljujući Nasinom sajtu, možete oslušnuti ovu poruku izdvojenu od ostalih na Zlatnoj ploči Vojadžera.

(Telegraf.rs/Nationalgeographic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Slatix

    31. jul 2015 | 21:40

    Ma znaju oni Srpski verovatno su i oni nastali od Srba.

  • Montenegro

    31. jul 2015 | 23:53

    Sloboda narodu smrt fasizmu !!!

  • Ogi

    1. avgust 2015 | 03:36

    Burazeri i mi smo nebeski narod.Nego imate uranijuma kod nas kolk'o hocete,punite baterije slobodno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA