NEVEROVATNO: Troja je bila u blizini ovog grada bivše Jugoslavije?!

Da li se Trojanski rat zaista dogodio u dolini Neretve?

  • 12

Porodica pokojnog hotelijera Salinasa Prajsa koji je tvrdio da se Trojanski rat dogodio u dolini Neretve, odala je poslednje počasti Prajsu prosuvši pepeo s njegovim posmrtnim ostacima u naselju Gabeli, južno od Čapljine, koji je pokojni Prajs nazvao glavnim trojanskim gradom Ilijem.

NE KUPAJTE SE U OVOJ RECI: Legenda kaže da se na ovaj dan čuju čudni glasovi i da ljudi misteriozno nestaju!

Foto: Wikipedia/CherryX Foto: Wikipedia/CherryX

- Za nas je ovo poseban događaj. Prvi put nakon očeve smrti smogli smo snage da dođemo u kraj koji je on toliko voleo - rekao je sin pokojnog Salinasa.

On je najavio da će nastaviti rad na očevom delu, tvrdeći da teoriju njegova oca kako je mitska Troja u dolini Neretve potvrđuje kretanje zvezde Sirijus koju spominje Homer u delima "Ilijada i Odiseja", a čiji je položaj identičan položaju te zvezde posmatrano s teritorije južne Hercegovine.

Uz to, tu je i mitska ptica čaplja, koju Homer spominje u epovima, po kojoj je Čapljina dobila ime, a koja ne živi na teritoriji Male Azije.

Glavna hipoteza Prajsovih studija o Homeru jeste da geografske informacije o Ilijadi i Odiseji jasno ukazuju na to da se Trojanski rat odigrao u dolini Neretve.

( Telegraf.rs/Izvor: Dnevnik.hr )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA