NAUČNO DOKAZANO DA MARIHUANA NIJE ŠTETNA: Dvadeset godina su pratili grupu mladih "duvača"!

- Ovo je neverovatna studija. Pratila je stvarne ljude u realnom vremenu. Ali i dalje postoji ta grozna stigma koja okružuje sve povezano s kanabisom - kaže Peter Reynolds

  • 30

Marihuana nema nikakve negativni uticaj na mentalno zdravlje čak i ako je počnete konzumirati u tinejdžerskom dobu, pokazalo je istraživanje koje su zajedno proveli zdravstveni centar Univerziteta u Pittsburghu i Univerzitet Rutgers.

Istraživači s ova dva američka univerziteta dve su decenije pratile grupu od 408 mladića, koje su prvi put testirali kad su imali 14 godina. Pritom su 22 posto mladića koji su učestvovali u istraživanju marihuanu konzumirali na redovnoj, dnevnoj bazi, kako prenosi britanski dnevni list "Independent".

NEVEROVATNO! Pogledajte kako ulje kanabisa ubija ćelije raka (VIDEO)

Nakon što su ih redovno pratili 20 godina, istraživači su došli do zaključka da mladići koji redovno puše travu, a sada su već u svojim srednjim tridesetim godinama, nisu izloženi većem riziku od depresije, anksioznosti, psihoze ili astme. Ovakvi rezultati iznenadili su i naučnike, koji su proveli istraživanje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To što smo otkrili malo nas je iznenadilo. Ne postoji razlika ni u jednoj mentalnoj ni fizičkoj kategoriji koje smo pratili, bez obzira koliko se često marihuana koristila u mladosti - kaže vođa istraživačkog tima Jordan Bechtold.

Istraživači, doduše, ističu kako njihovo otkriće ipak treba uzeti sa zrnom rezerve, s obzirom da je praćeno samo razdoblje života do srednjih 30-ih godina. I dalje ne isključuju mogućnost da u kasnijem stadijumu života postoji povećana opasnost od mentalnih bolesti. Takođe, priznaju da je nedostatak istraživanja i činjenica da su posmatrali samo muškarce, ne i žene.

Marihuana je, podsećamo, već legalna u četiri američke savezne države. U Evropi je prve korake prema potpunoj legalizaciji preduzela Italija, koja će o ovoj temi raspravljati u parlamentu. Peticija za legalizaciju marihuane u Ujedinjenom Kraljevstvu prikupila je više od 100.000 potpisa, čime se takođe otvara mogućnost parlamentarne rasprave.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Ovo je neverovatna studija. Pratila je stvarne ljude u realnom vremenu. Ali i dalje postoji ta grozna stigma koja okružuje sve povezano s kanabisom. Problem je i u suprotstavljenim interesima - industrija alkohola prestravljena je mogućnošću sigurnije alternative alkoholu - kaže Peter Reynolds, predsednik britanske organizacije CLEAR koja se zalaže za legalizaciju marihuane.

(Telegraf.rs / Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bojan gravediggers

    9. avgust 2015 | 13:49

    Sve radim na tome i nista mi ne fali,fond reci se smanjuje kod ljudi koji ne procitaju nikakvu knjigu po 5 godina...zivela marihuana

  • Шоне

    9. avgust 2015 | 15:30

    Нетреба у ничему претеривати.

  • lesa

    9. avgust 2015 | 14:48

    Ako se legalizuje onda propada farmaceutska industrija.Najveca ironija po meni su to sto su cigarete i alkohol legalni koji su 15 puta stetniji od kanabisa a da ne pricam kakvu zavist stvaraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA