NAUČNICI BUDE DŽINOVSKI VIRUS IZ SIBIRA: Spavao je 30.000 godina, a sada je PONOVO MEĐU NAMA!

Mollivirus sibericum poznat je još i kao "meki virus iz Sibira", dugačak je 0,6 mikrona i može da se vidi svetlosnim mikroskopom

  • 11

Džinovski virus koji je bio perfektno sačuvan u severoistočnoj Rusiji uskoro će se vratiti u život. Naime, naučnici planiraju da bubu staru 30.000 godina ponovo ožive, kako bi otkrili na koji način je ona štetna po ljude i životinje.

AKO IMATE OVE SIMPTOME, ODMAH IDITE KOD LEKARA: Možda ste dobili smrtonosni virus ZAPADNOG NILA!

Virus se zove Mollivirus sibericum, a ovo je ujedno i četvrti praistorijski virus koji je otkriven od 2003. godine, a naučnici upozoravaju da bi globalno zagrevanje i topljenje leda moglo da otkrije još gomilu sličnih i opasnih patogena.

Mollivirus sibericum poznat je još i kao "meki virus iz Sibira", dugačak je 0,6 mikrona i može da se vidi svetlosnim mikroskopom.

Naučnici takođe ističu da se ovaj, ali i slični mikrobi nalaze u područjima bogatim mineralima koja će postati dostupnija industrijskoj eksploataciji kako led sve više bude nestajao.

- Ukoliko nismo pažljivi, industrijalizacija ovih područja bez obraćanja pažnje na bezbednost mogla bi da poveća rizik od "buđenja" virusa" kao što su male boginje, za koje smo mislili da su iskorenjene - istakao je vođa naučnika Žan Majkl Klaverije.

Za razliku od virusa sa kojima se danas susrećemo, praistorijski primerci ne samo da su veći, već su i genetski daleko složeniji.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA