MISTERIJA STOUNHENDŽA: Arheolozi otkrili nove detalje o jednoj od najvećih tajni na svetu

- Stounhendž je zapravo "second-hand" spomenik, u to sam prilično siguran. Jako retko naiđemo na nešto revolucionarno, ali ovo je definitivno takav slučaj - tvrdi profesor

  • 7

Stounhendž nije izgrađen na mestu u Engleskoj gde se trenutno nalazi, nego je "dovučen" iz Velsa 500 godina nakon što je tamo postavljen, što je nova tvrdnja u kontroverznoj teoriji profesora Majka Parkera Pirsona sa Koledža u Londonu.

NEVEROVATNO OTKRIĆE U STOUNHENDŽU: Pronađena ritualna kamena arena (VIDEO)

- Vrlo je verovatno da je slavno kamenje raskomadano i dovučeno u engleski Viltšir. Stounhendž je zapravo "second-hand" spomenik, u to sam prilično siguran. Jako retko naiđemo na nešto revolucionarno, ali ovo je definitivno takav slučaj - izjavio je Parker Pirson za Gardijan.

Naime, oblici rupa koje su urezane u kamenje pored Preseli Hilsa u velškom Pembrokširu podudaraju se s oblikom kamenja slavnog spomenika. Upravo je to arheologe na čelu s profesorom Pirsonom dovelo do takvog zaključka.

Do sada se smatralo da su graditelji Stounhendža veliko kamenje doneli iz Preseli Hillsa kako bi, iz nepoznatih razloga, izgradili kružni spomenik. Smatralo se da su delovi spomenika doneseni iz Velsa, ali ne i da je današnji spomenik u celosti tamo bio postavljen. Pronađene rupe datiraju između 3.400 i 3.200 godina pre Hrista, dok se za Stounhendž procenjuje da je u Viltširu sastavljen 2.900 godina pre nove ere.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Studija Majkovog istraživačkog tima u kojoj su mu se pridružili stručnjaci Univerziteta u Mančesteru, Bornmutu i Sauthemptonu objavljena je u časopisu “Antiquityju”.

(Telegraf.rs/ Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Velislav

    8. decembar 2015 | 23:24

    Sve u svemu, ne znaju...mogu samo da nagađaju i pametuju.

  • Ortodox

    9. decembar 2015 | 00:49

    Nesto ne verujem da im je toliko bilo dosadno da tegle te stene i na kraju da ih ne isprave sve...

  • milano

    8. decembar 2015 | 23:18

    Sad neko nek mi objasni kojom su tehnologijom dizali ovo kamenje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA