KO JE ZAISTA BIO RAGNAR: Pljačkao je po Evropi i spektakularno napao Pariz (FOTO) (VIDEO)

Sa 15 godina, Ragnar je postao poznat među Vikinzima, a da bi dobio ruku princeze, on je morao da uništi gnezdo otrovne zmije, prilikom čega je bio obučen u odelo izrađeno od kuvane životinjske kože uvaljane u blato i pesak. Tada su ga prozvali Lodbrok, što doslovno znači "dlakave pantalone"

  • 5

Ragnar Lodbrok je lik iz televizijske serije Vikinzi, međutim, ukoliko ste mislili da je izmišljen, niste u pravu. Reč je od vikinškom vođi iz prve polovine 9. veka koji je bio kralj Švedske i Danske, a redovno je napadao i pljačkao zapadnu Evropu.

Ove piramide su misterija za ceo svet. Niko za njih nije čuo, a samo nekolicina ih je videla (FOTO) (VIDEO)

Sa 15 godina, Ragnar je postao poznat među Vikinzima, a da bi dobio ruku princeze, on je morao da uništi gnezdo otrovne zmije, prilikom čega je bio obučen u odelo izrađeno od kuvane životinjske kože uvaljane u blato i pesak. Tada su ga prozvali Lodbrok, što doslovno znači "dlakave pantalone".

Svoje bogatsvo je stekao pljačkajući zemljišta i kraljevstva na Zapadu. Navodno je napadao ljude dok su bili u crkvi. Opisan je kao duhovit vođa koji je bio disciplinovan i iza sebe imao nemilosrdnu vojsku.

Foto: Wikipedia/Orf3us Foto: Wikipedia/Orf3us

Ragnar je napao Pariz 845. godine i to je bio njegov najspektakularniji napad. Grad je bio pošteđen od razaranja zahvaljujući franačkom caru Luisu Pobožnom koji je isplatio otkupninu.

Inače, Ragnar je (prema sagama) bio otac mnogih istorijski poznatih sinova, uključujući Ivar Beskosni (Ivar Ragnarssona), Björn Ironside, Halfdan Ragnarsson, Sigurd (zmija u oku) i Ubba. Dok su svi nabrojani dobro dokumentovane istorijske ličnosti, još uvek je nemoguće utvrditi da li je i sam Ragnar bio stvaran i da li je uopšte bio njihov otac.

Foto: Profimedia/Press Association Foto: Profimedia/Press Association

Još jedna zajednička stvar koja se spominje u mnogim pričama o Ragnaru su i njegove tri supruge: ratnica Lagertha, kraljica Aslaug i plemkinja Thora koje su mu rodile sinove Ivar Ragnarssona (Ivar Beskosni), Björn Ironside, Halfdan Ragnarsson, Sigurd (zmija-u-oku) i Ubba.

Postoje dve verzije priče o Ragnarovoj smrti. Jedna kaže da je je umro od smrtonosne bolesti slične dijareji odmah nakon što je napao Pariz. Za drugu se veruje da je tačnija i da je preminuo nakon bitke u Parizu kada su ga ubili neprijatelji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / pixelizam.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA