NIJE BAJKA, STVARNO POSTOJI: Novinar Telegrafa posetio GITHORN (FOTO)

U nameri da proveri da li ovaj kraj zaista izgleda kao na slikama, novinar Telegrafa se obreo u Githornu i uživo okusio čari mesta koje kao da je izašlo iz Andersenove bajke

  • 1

Holandsko selo Githorn na listi je top deset svetskih destinacija koje preporučuju turistički časopisi. U nameri da proveri da li ovaj kraj zaista izgleda kao na slikama, novinar Telegrafa se obreo u Githornu i uživo okusio čari mesta koje kao da je izašlo iz Andersenove bajke.

HOLANDSKO SELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI: Ljudi, je l' ovo bajka ili realnost?! (FOTO)

Ono što prvo treba da uradite kada se nadjete u ovom holandskom selu je da iznajmite čamac jer, iako postoji kopnena staza, ona prolazi okolo, a selo se može potpuno obići samo vodenim putem.

Čamci se iznajmljuju na sat, a ako ne mislite da iskeširate više nego što ste planirali, kao što se desilo novinaru Telegrafa, dobro gledajte kuda plovite.

Naime, iako su kanali lepo obeleženi, kao što bi bile i ulice, ako ne obratite dovoljno pažnje lako ćete se naći u jednom od velikih jezera koja okružuju ovo mesto.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Do tamo se lako stiže ali se teško vraća jer se u jednom trenutku nadjete “na pučini” odakle pogled puca samo na vodu.Iz tog razloga vrteli smo se po jezeru dobra tri sata dok nismo sreli Holanđane u drugom čamcu koji su nam objasnili koji kanal vodi nazad u selo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Githorn je paradigma holandske pedanterije. U celom selu, kao uostalom i u čitavoj zemlji vlada besprekorna higijena. Na zemlji nećete naći ni papirić a kamoli pikavac, bez obzira što se ovde godišnje ugosti stotine hiljada turista.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Stanovnici Githorna odlučili su da sačuvaju autentičnost življenja na selu pa i nauštrb zarade od turizma. U celom mestu nema većeg restorana, niti jedan hotel pa se ovde po pravilu dolazi na jedan dan.

Sve kuće su u stilu tradicionalne holandske arhitekture i pokrivene su šindrom, bez obzira na to što je osiguranje ovakvih objekata znatno skuplje zbog većeg rizika od požara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kanali preseca veliki broj mostića koji su ukraženi saksijama sa cvećem. Sve je zeleno, trava je svuda kao zeleni tepih, a sve je šareno zahvaljujući holandskoj ljubavi prema cveću.

Ovo selo je dokaz da ljubav ka lepom može obično selo pretvoriti u prizor iz bajke.

(D. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • krnjacanka

    17. januar 2016 | 14:26

    holandijsko selo je bajka a mi u krnjaci imamo vodu i nade kuce pune su vode unutra ii okolo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA