6 SLIKA LJUDI SA 12 PRSTIJU: Ovo je da se čovek naježi, a uopšte nije toliko retko (FOTO)

Nećete verovati, ali statistika na globalnom nivou pokazuje da se ovaj poremećaj dešava jednoj u svakih pet stotina beba, što nije baš toliko retko koliko bismo mislili na prvu loptu

  • 4
Foto: Wikipedia/Radke Foto: Wikipedia/Radke

Polidaktilija je malformacija, nasleđeno odstupanje od normalnog oblika u građi šaka i stopala, koja se javlja kod ljudi, pasa i mačaka, a koja se manifestuje putem povećanog broja prstiju.

Foto: Wikipedia/Wilhelmy Foto: Wikipedia/Wilhelmy

Najčešće se javlja kao malo meko tkivo, a ređe kao funkcionalni prst. Uglavnom je to dodatni mali prst, mada se dešava da se pojavi i dodatni palac.

Nećete verovati, ali statistika na globalnom nivou pokazuje da se ovaj poremećaj dešava jednoj u svakih pet stotina beba, što nije baš toliko retko koliko bismo mislili na prvu loptu.

Foto: Wikipedia/Bobjgalindo Foto: Wikipedia/Bobjgalindo

Takođe, ispitivanja su pokazala da je polidaktilija češća kod afričke crne dece nego kod ostalih ljudskih populacija, a što se tiče polova, češća je kod muškaraca nego žena.

Jedna studija objavljena na "Medskejpu" - do koje se došlo kombinovanjem podataka iz okruga Džeferson u američkoj saveznoj državi Alabami i iz grofovije Upsala u Kraljevini Švedskoj - utvrdila je da na svakih hiljadu belih muških beba postoji 2,3 slučaja polidaktilije dok samo 0,6 u slučaju ženskih belih beba.

Foto: Wikipedia/Centers for Disease Control and Prevention Foto: Wikipedia/Centers for Disease Control and Prevention

U slučaju crne dece statistika je dramatično - najblaže rečeno: dramatično - drugačija. Naime, na hiljadu crnih muških beba postoji 13,5 slučajeva ovog poremećaja, i 11,1 u slučaju ženskih.

Postoje i slavne ličnosti koje su "bolovale" od polidaktilije, koja se danas najčešće može hirurškim putem rešiti.

Foto: Wikipedia/Cplbeaudoin Foto: Wikipedia/Cplbeaudoin

Glumica Džema Arterton koja je glumila u "Princu Persije" i bondovskom "Zrnu utehe" je rođena sa dvanaest prstiju, a to se govorkalo i za englesku kraljicu Anu Bolen.

Takođe, navodno je dvanaestoprst bio i prvi hrišćanski kralj Ugarske, Stefan, po kojem je mađarska kruna nazvana Kruna Svetog Stefana, a teritorija tog bivšeg kraljevstva - Zemlje krune Svetog Stefana.

Foto: Wikipedia/Tropenmuseum Foto: Wikipedia/Tropenmuseum

Iako je spisak poduži, pomenimo samo još jedan slučaj: matematički genije i čuveni američki "mentalni kalkulator" iz 19. veka, Zera Kolburn, rođen je navodno sa više od deset prstiju.

Ubedljivi svetski rekorder po broju prstiju je Akšat Saksena iz države Utar Pradeš u Indiji, koji je rođen 2010. godine sa sedam prstiju na obe ruke i deset prstiju na po obe noge, što znači da poseduje trideset i četiri prsta umesto normalnih dvadeset.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • liz

    3. februar 2016 | 13:42

    Ja sam imala astavnicu Srpkog jezika u osnovnoj skoli koja je imala 6.prstiju. I nama deci to nije bilo cudno,i cak sta vise obozavali smo je kao pedagoga! Bila je divna!

  • Podgorica

    3. februar 2016 | 13:19

    Djukanovic ?

  • saki

    4. februar 2016 | 12:01

    Moj tata je imao 12 prstiju na rodjenju po jos jedan malic na obe ruke kada je krenuo u skolu na desnoj ruci mu je odstranjen jedan malic zbog poteskoca u pisanju. Bas je super stvar kad ti pljusne samarcinu ostane ti otisak od 6 prsta!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA