MAGARICA MAZA JE OTIŠLA IZ SRBIJE U NORVEŠKU: I to zbog ljubavi (FOTO)

Magarica Maza je došla iz Srbije u Norvešku 2013. godine, kao verna saputnica Zvekija - konja

  • 6

Studenti jednog koledža sa jugoistoka Norveške imali su nesvakidašnji izazov - da pomognu ženki magarca sa njenim problemom. Maza je naime, prešla dug put, preko sedam mora i sedam gora, na mesto gde je trava zelenija... mnogo zelenija.

Magarica Maza je došla iz Srbije u Norvešku 2013. godine, kao verna saputnica Zvekija - konja. Njihova priča mogla bi da se uporedi samo s onom o Sanču Pansi i Don Kihotu.

Međutim, promena klime i hrana za Mazu su imali više štete nego koristi, trebalo je naime njena kopita održavati suvim tokom duge norveške zime.

Sedamnaest studenata bilo je voljno da pomogne. Njihova profesorka Biljana C. Fredriksen, koja je u stvari Mazina vlasnica, osmislila je ideju da se za nju napravi sklonište.

OBRIJALI MU KOSU I OBRVE, PA GA SELI NA MAGARCA jer je "na silu terao ljude da promene veru" (VIDEO)

Velika konstrukcija nalik na kavez stajala je baš kod umetničkog odeljenja. Bio je to ostatak posle rekonstrukcije zgrade. Svejedno ga je trebalo ukloniti, a profesorka je tu videla mogućnosti za Mazin zamak, jer su je baš tako i tretirali - kao magareću princezu.

Studenti su dizajnirali vodootporni tekstil kojim su ispunili metalni ram. Sama Maza je bila inspiracija: neki od motiva bile su njene dlakave uši, srećni rep i tajanstveni krst na njenim leđima.

Neki studenti su iscrtali Mazi pejzaž da je podseća na voljenu domovinu, bila je tu i nacionalna voćka u Srba, šljiva. Nisu ni znali da je Maza, nekada davno, živela u voćnjaku punom šljiva.

Bajka o Mazi i Zvekiju se nastavlja...

(Telegraf.rs / Izvor: norveska.org.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA