Evo šta će se desiti ako Zemlja upadne u crnu rupu (VIDEO)

Crne rupe imaju iznenađujuću sposobnost da ljude, ali i predmete koje uvuku, bukvano izduže u dugačku nit. Ova fenomen se prigodno zove "špagetifikacija"

  • 13

Crne rupe su oduvek bile predmet različitih uzbuđenja i intriga, a ono što još uvek niko sa sigurnošću ne može da potvrdi jeste da li one zaista postoje? U svakom slučaju, ukoliko Zemlju i njene stanovnike "uvuče" jedna ovakva crna rupa, piše nam se CRNO! Ali, bukvalno.

MARINA ČUVA PLANETU OD UDARA ASTEROIDA: Radi u NASA i otkrila je da li će nas meteor RAZORITI (VIDEO)

ŠTA JE CRNA RUPA? 

Crna rupa je naziv za objekat čije je gravitaciono polje toliko jako da nijedan oblik materije ili radijacije ne može da se otisne od nje, što nas dovodi do toga da je "upadanje" planete Zemlje u ovakvu rupu zagarantovano. Ona ima tri parametra: masu, električni naboj i ugaoni momenat.

UKOLIKO UPADNEMO U NJU, BIĆEMO ŠPAGETE

Crne rupe imaju iznenađujuću sposobnost da nas bukvano izduže u dugačku nit. Ovaj fenomen se prigodno zove "špagetifikacija".

Foto: freerangestock.com Foto: freerangestock.com

Ona funkcioniše tako što ima veze sa tim kako se gravitacija ponaša na razdaljini. Trenutno su naše noge bliže centru Zemlje i samim tim su jače privučene nego naša glava. Pod uslovima ekstremne gravitacije, recimo blizu crne rupe, razlika u privlačenju bi počela da radi protiv nas.

Ukoliko bi se, hipotetički, crna rupa pojavila pored Zemlje, ona bi planetu približila toliko da bi se sigurno dogodio smak sveta. Međutim, isto tako niko ne bi primetio da crna rupa uvlači Zemlju jer bi se to dešavalo postepeno.

CRNE RUPE NISU CRNE

Crne rupe ne moraju nužno da budu crne jer privlače galaksije koje emituju ogromnu količinu svetlosti.

Foto: NASA Foto: NASA

ŽIVOT NE BI BIO MOGUĆ

Postoji i ona teorija da su crne rupe poput bilo kog drugog objekta u svemiru, sa jednim izuzetkom – poseduju jako gravitaciono polje.

Ukoliko bismo na mesto Sunca stavili crnu rupu identične mase, Zemlja ne bi bila usisana, već bi nastavila da oribitra oko crne rupe kao što to danas čini oko Sunca. Međutim, jedno je sigurno - Zemlja ne bi dobijala dovoljnu količinu energije kao od Sunca pa bi život ljudi na planeti bio doveden u pitanje.

Pogledajte video:

Zanimljivosti iz celog sveta pratite na Facebook stranici TELEGRAF ZANIMLJIVOSTI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikolas

    18. februar 2016 | 00:36

    ZASTO BI TO MORAO DA BUDE KRAJ ?ZASTO TO NEBI BIO PROLAZ U DRUGO VREME,PROSTOR PARALELAN SVEMIR -STA MI ZNAMO SA SIGURNOSCU O NASEM NASTANKU-VRLO MALO ILI NISTA ??????!!!!! I BOG STVORI ZEMLJU I LJUDE???!!!???

  • BG

    17. februar 2016 | 23:45

    Evo spremio sam parmezan

  • SMOKI

    18. februar 2016 | 08:46

    Nas je odavno progutala crna rupa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA