5

NAJSVETIJA IKONA ISUSA HRISTA: Levo oko nije oštećeno, iza njega se krije velika TAJNA (FOTO)

Toliki je religijski i estetski značaj ove ikone da se gotovo može reći da je u pitanju najvažnija ikona čitave Pravoslavne katoličanske crkve, da ako pravoslavlje ima neku sliku koja ga u punosti smisla predstavlja, onda je to ona

Ikona Hrista Pantokratora (grčka reč koja se na srpski prevodi kao Svedržitelj; u pitanju je jedan od epiteta koji se pridaju Isusu Hristu) iz Manastira Svete Katarine na Sinaju jedna je od najstarijih opstalih vizantijskih ikona, budući da datira iz 6. veka.

Ujedno je i najstarija ikona u pantokratorskom stilu, a većina istoričara vidi je kao najvažnije i najprepoznatljivije delo vizantijske umetnosti.

Toliki je religijski i estetski značaj ove ikone da se gotovo može reći da je u pitanju najvažnija ikona čitave Pravoslavne katoličanske crkve (tako se zvanično zove Crkva kojoj pripadamo), da ako pravoslavlje ima neku sliku koja ga u punosti smisla predstavlja, onda je to ona.

Dugo se verovalo da je ovo versko remek-delo nastalo u 13. veku, zbog činjenice da je stolećima restaurirano i obnavljano svežom bojom, ali je 1962. godine nepobitno zaključeno da je ipak "vršnjak" sa samim manastirom koji je osnovao car Justinijan I između 548. i 565. godine, te da je vrlo verovatno bilo imperijalni dar; drugim rečima, većina stručnjaka veruje da je izrađeno u Carigradu.

Ikona Hrista Pantokratora, iz 6. veka, koja se nalazi u manastiru Svete Katarine na Sinaju. Foto: Wikimedia Commons/Anonymous

Ikona Hrista Pantokratora, iz 6. veka, koja se nalazi u manastiru Svete Katarine na Sinaju. Foto: Wikimedia Commons/Anonymous

Visoka je 84 centimetra, široka 45,5, a debela 1,2, međutim, prvobitno je bila viša i šira dok ivice nisu izrezane. Samo je Hristova kosa na levoj strani bitno oštećena, ali je generalno njena enkaustična površina u odličnom stanju.

A to je neverovatno, imajući u vidu šta je uspela da preživi. Srećna okolnost je bila činjenica da je 640. godine Sinajski manastir pao u muslimanske ruke, čime su presečene njegove veze sa Carigradom.

U tom trenutku, to se činilo kao najava smaka sveta, ali kada je 726. car Lav III otpočeo ikonoboračku politiku uništavanja svih ikona i fresaka zbog uverenja njega i mnogih vernika u istočnoj Crkvi da se radi o pogrešnoj praksi zbog koje je Bog odlučio da kazni hrišćane islamom, mišljenje bratstva se sigurno promenilo.

Uništenje crkve po naredbi ikonoboračkog vizantijskog cara. Foto: Wikipedia Commons/Spiritia

Uništenje crkve po naredbi ikonoboračkog vizantijskog cara. Foto: Wikipedia Commons/Spiritia

(Inače, istorija Srbije bi bila potpuno drugačija da do ikonoborstva nije došlo. Naime, zbog toga što je rimski papa branio pravoslavlje i izradu ikona i fresaka, car Lav III mu je oduzeo jurisdikciju nad Balkanom; do tog trenutka, čitava Srbija je bila pod Rimom.

ZAMALO DA SRBI BUDU KATOLICI: Nebitan događaj iz 740. godine promenio tok naše istorije (FOTO)

Da se nije dogodilo to što se dogodilo, verovatno bismo danas bili rimokatolici, pošto bismo se gotovo sigurno politički vezali uz Vatikan, s obzirom da bi naši vladari iz tog centra primili novu religiju umesto iz Carigrada.)

Ne samo što su tako mnoga vredna i stara dela sačuvana, nego su i nova mogla da nastave da se izrađuju. Nećete verovati, ali muslimani nisu dirali ni manastir ni bratstvo; kažemo "nećete verovati", mada svako ko išta zna o istoriji ranog islama, zna i da ovi današnji islamisti sa njima skoro nikakve ideološke veze nemaju.

Manastir Svete Katarine na Sinaju. Foto: Wikimedia Commons/Berthold Werner

Manastir Svete Katarine na Sinaju. Foto: Wikimedia Commons/Berthold Werner

Tehnika njene izrade koju smo gore pomenuli, enkaustika, je stara tehnika slikanja koja je podrazumevala upotrebu boje koja se mešala sa rastopljenim voskom. Nakon ikonoklazme u 8-9. veku, retko je korišćena, i zapravo je Sinajski manastir najveća riznica ovih dela na svetu; kada se sve ikone uzmu u obzir, tu možete naći više od 2.000 primeraka.

E, sad, reč o njenom izgledu. Površnom posmatraču se može učiniti da je levo oko Isusa Hrista oštećeno, ili da je u pitanju greška, ili neumešnost starog majstora koji ju je crtao, a čije ime nije sačuvano.

To je zabluda.

Većina stručnjaka se danas slaže da ova ikona predstavlja umetnički prikaz važnog teološkog verovanja Pravoslavne katoličanske i Rimokatoličke crkve, a koje se tiče prirode samog Isusa Hrista. Toliko je to bilo važno pitanje, da su praktično svi vaseljenski sabori sazvani zbog toga i da je većina raskola bila posledica odluka o tome.

Ovako bi izgledala ikona Hrista Pantokratora iz Sinajskoj manastira, sa dve božanske i dve ljudske strane lica. Foto: Wikimedia Commons/JustinGBX

Ovako bi izgledala ikona Hrista Pantokratora iz Sinajskoj manastira, sa dve božanske i dve ljudske strane lica. Foto: Wikimedia Commons/JustinGBX

Pričamo o dve prirode u ličnosti jednog Isusa Hrista, u kome postoje dve prirodne volje i energije, savršeno i tajanstveno sjedinjene u jedinstvenom subjektu. Jedna je božanska, po kojoj je jednosuštastven Bogu (kojeg je jedan od tri sastavna i neodvojiva dela), a druga je ljudska.

Ako pogledate Isusa na ikoni ovde prikazanoj, videćete da je leva strana nesavršena; ona simbolično prikazuje ljudsku, "grešnu", prirodu Isusa Hrista.

Njegova desna strana je, pak, savršena; ona simbolično prikazuje njegova božansku prirodu.

A ako pogledate ikonu u celini, ne deluje kao da je sa ovog sveta.

(O. Š.)

Tagovi: Hrišćani, Hrišćanstvo, Ikona, Istočna pravoslavna crkva, Istorija, Isus Hrist, Isus Hristos, Manastir, Pravoslavlje, Religija, Sinaj

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (5)
Poređaj komentare:
 • С
  Слуга

  Црква којој припадамо се ѕванично наѕива Православна црква. Или ти,Света Саборна и Апостолска црква. Јер шта светлост има са тамом? Увек било, биће и остаће у векове векова! Амин.

 • A
  Aj

  Eto manastair napravio lebancanin justinijan,nas imperator,a tek akvadukt u istambulu al to uzeli dusmani turci

 • P
  predator na grani

  Slika je super

Monstrum izolir trakom zalepio psu njušku: Nije mogao da sluša lavež (FOTO)

Prorok početnik naterao porodicu da otkopaju mrtvaca da bi ga oživeo: Besni rođaci ga prebili posle neuspelog pokušaja

Čovek koji je zaustavio pustinju: Jakubi ima genijalan plan da se život na zemlji nikada ne ugasi i na tome radi već 30 godina (FOTO)

Dok je njegov vlasnik pričao u kameru, mačor za to nije mario: Popeo se na ramena i postao zvezda društvenih mreža (VIDEO)

Hitlerov kamp posle 70 godina postao je luksuzno odmaralište: Između fensi uređenih zidova zauvek će živeti nacistički duh (FOTO)

Amerikanci se dive Srbima: "Zbog jednog od vas, na Beloj kući je pre 100 godina bila srpska zastava" (VIDEO)

Mladić na rukama izneo automobil sa parkinga (VIDEO)

Kada ona uzme četkicu, nastaje prava magija: Pigkaso je prva svinja umetnik, imala je čak i svoju izložbu (VIDEO)

Hteo je da ispadne faca dok je pozirao pored skupocenog automobila, a onda se opasno izblamirao (VIDEO)

Najrazmaženiji psi na svetu: Umiru od gladi, a beže od posude sa hranom (VIDEO)

Ovako je kraljica slala provokativne poruke Trampu, a da on to nije ni skontao: Jedan detalj je bio dovoljan da ga nadmudri (FOTO)

Ovo je prava istina o zecu sa transparentima koga masovno dele po Tviteru: On nije nastao zbog Trampa

Čanko je senzacija na Instagramu: Rodila se sa bujnom kosom, a njene fotografije obišle su svet (FOTO) (VIDEO)

Centar za kulturu Mladenovac izmislio slovo: Pravopis im nije jača strana (FOTO)

Beba zmije bila 100 miliona godina zaglavljena, a naučnici je pronašli na najneobičnijem mestu

Zbog svađe na parkingu tinejdžer uleteo džipom u supermarket, pa napravio štetu od pola miliona evra (VIDEO)

Prizor koji slama srca: Devojčica na kiši i vetru radi domaći kako bi jednog dana našla posao i pružila dom porodici (VIDEO)

Samit Putina i Trampa prošao kao neobavezno druženje: Evo šta su sve njihovi predhodnici na takvim susretima potpisivali (INFOGRAFIKA) (VIDEO)

Lopov veka! Žena je među nogama sakrila karton pića i iznela ga iz radnje (VIDEO)

Srbi razvezli kolo nasred plaže u Grčkoj: Opleli između ležaljki uz zvuke harmonike (VIDEO)

U zaklon! Ove mace su pravi mali špijuni (VIDEO)

Rusija objavila video snimke nove generacije nuklearnog naoružanja (VIDEO)

Pomera sve granice realnosti: Ona ima rupe po celom licu, umesto nosa vazu sa cvećem, a u čelu su joj globus i sat (VIDEO)

Preselo joj letovanje: Uplakana Jelena objavila potresnu priču o svom mužu koji je vara sa mladom hostesom (VIDEO)

Otkriven novi Stounhendž: Neobični obrisi i strukture snimljeni dronom, tek slede ispitivanja (VIDEO)

Dok u nekima zatvorenici spavaju jedni preko drugih i nemaju ni toalet, u pojedinim zatvorima kriminalci žive kao u hotelu: Ovako izgledaju zatvorske ćelije širom sveta (FOTO)

Ljudi, napravili su Star Wars motor, a poseduje ga bivši vozač Formule 1 (VIDEO)

Nikola je 5 godina tražio svog nestalog psa: Taman kad je odustao, koker španijel mu se pojavio na pragu i tužno ga pogledao (FOTO)

Greškom je poslao perverznu poruku šefici, a zbog onog što je napisao više se nije pojavljivao na poslu (FOTO)

Ko bude jeo sendviče na ulici u ovom evropskom gradu platiće bezobrazno veliku kaznu, zabrana i za "smrdljivu hranu" u metrou

Devojka je vozila skuter i buljila u telefon pa se sudarila: Ostala da leži povređena na ulici, ali pogled sa mobilnog nije skidala (VIDEO)

Besna žena skočila na haubu kola u pokretu: Unutra je bio njen suprug sa ljubavnicom i nije hteo da se zaustavi

Otvoren misteriozni sarkofag star 2.000 godina: Iz mutne vode se širi nepodnošljiv smrad, a ono što je izronilo sablaznilo je arheologe (FOTO)

Nestvarne plaže čija je lepota tako jaka da može da ubije: Odnele su najviše života, a ljudi i dalje hrle tamo na odmor (VIDEO)

Misterija najpoznatije fotografije na svetu: Dva astronauta su pre 49 godina sama sletela na Mesec. Ko ih je onda slikao zajedno? (FOTO) (VIDEO)

Pitali su ga kako se u originalu zove grupa "Tamnoljubičasta", a njegov odgovor nasmejao je sve ljubitelje Slagalice (VIDEO)

Probao je da uđe u bazen, na kraju je plivao samo na ogradi (VIDEO)

Gde će im duša: Barberi spalio garderobu vrednu 28 miliona funti, stradalo 20.000 mantila za kojima žene umiru

Najstrašnija zgrada na svetu ima 94 sprata: Kao da to nije dovoljno, na njenom vrhu vas čeka iznenađenje od kog srce staje (VIDEO)

Melanija i Putin su se prvo smeškali dok su se rukovali, a onda je ona složila facu kao da je upravo "videla đavola" (VIDEO)

Tviter gori jer je poznati reper postavio samo jedno pitanje. Ima više od 200.000 lajkova i 50.000 komentara!

Zaspao je za volanom i punom brzinom udario u kamion, kako je preživeo nikome nije jasno (VIDEO)