Ronioci pronašli blago staro 1600 godina na dnu mora, a ono što su uradili sa njim ZAPREPASTILO JE SVE! (FOTO)

Najveću pažnju izazvala su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani

  • 2

Dva ronioca-amatera našli su arheološko blago na dnu Sredozemnog mora kraj Cezareje u Izraelu. Nađeni novčići, bronzane statue, sidra, oprema sa broda i drugi dekorativni predmeti pripadali su trgovačkom brodu koji je potonuo pre 1600 godina.

Ronioci su odmah obavestili Izraelsku upravu za antikvitete koja je u drevnoj luci, u kojoj je već nađeno 2000 zlatnih novčića prošle godine, započela podvodna istraživanja.

BLAGO NA DNU MORA: Ronioci pronašli 2.000 zlatnih novčića neprocenjive vrednosti! Pogodite koliku su nagradu dobili (VIDEO)

Najveću pažnju izazvala su dva grumena u kojima su hiljade novčića, slepljenih u obliku keramičke posude u kojoj su transportovani.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nađena je i bronzana lampa sa likom rimskog boga Sola, figurina boginje meseca Lune, lampa nalik na glavu afričkog roba, delovi tri bronzane statue prirodne veličine, drugi predmeti u obliku životinja, kao i velike posude za pijaću vodu namenjene posadi broda.

MAPA ZAKOPANOG BLAGA: Ovo su mesta na kojima možete iskopati bogatstvo! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nađeni su novčići sa likom cara Konstantina koji je vladao Zapadnim rimskim carstvom od 312. do 324. godine, ali i sa likom Konstantinovog rivala Licinija koji je vladao istočnim delom carstva.

OVAJDILI SE: Sa dna okeana izvukli blago vredno 50 miliona dolara i moći će da ga ZADRŽE!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- To su izuzetno uzbuđujuća otkrića jer ne samo da su veoma lepa, već imaju i istorijski značaj. Lokacija na dnu nagoveštava da je veliki trgovački brod nosio tovar metala za reciklažu i da se očito suočio sa nevremenom na ulazu u luku - rekao je Jakob Šarvit iz uprave za antikvitete.

Zaronio je na veliku dubinu, a ono što je dole pronašao ga je ostavilo bez daha! (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Istraživači su otkrili da je brod pokušao da se ukotvi, ali da su se sidra slomila usled jakih talasa.

OTKRIĆE VEKA U SRBIJI: Radnici u drevnoj tvrđavi pronašli skriveno NEPROCENJIVO BLAGO!

Uprava za antikvitete je pohvalila ronioce i nagradiće ih što su prijavali da su našli blago.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA