SVE TITOVE PESME: Evo kako su to radili Čola, Balašević, Neda Ukraden, Brena i Miroslav... (VIDEO)

Možda jedna od najpoznatijih pesama, jeste ona koju je otpevao Zdravko Čolić, "Druže Tito mi ti se kunemo" koja je postala još veći hit nakon Titove smrti

  • 8

Josip Broz Tito bio je prvi predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije u periodu od 1953. do 1980. godine. Narod ga je obožavao, a za sve to vreme u njegovu čast nastale su brojne pesme koje su izvodile neke od najvećih pevačkih zvezda tadašnje Jugoslavije.

OVAKO SU OMLADINCI IGRALI KOLO ZA TITA: On i Jovanka su uživali gledajući! (VIDEO)

U to vreme bilo je sasvim normalno posvećivati pesmu Titu, a da vas pritom niko ne ismeva, makar ne javno.

Možda jedna od najpoznatijih pesama, jeste ona koju je otpevao Zdravko Čolić, "Druže Tito mi ti se kunemo" koja je postala još veći hit nakon Titove smrti.

Sve te pesme najviše su bile slušane 25. maja kada se obeležavao Dan Mladosti, a mi smo odlučili da vas podsetimo nekih od najslušanijih pesama koje su pevane u Titovu čast.

Zdravko Čolić - "Druže Tito mi ti se kunemo"

Pesma koju je komponovao Đorđe Novković, tekst je napisala Mira Alečković prvi se put pojavila 1977. godine i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je hit i prodana je u više od 300 hiljada primeraka.

Neda Ukraden - "Ide Tito"

Neda i danas rado priča o svojim iskustvima s Titom ističući da je Tito bio jednostavan i pristojan čovek, ali da joj se nisu svideli ljudi kojima se okružio.

Lepa Brena i Miroslav Ilić - "Živela Jugoslavija"

Neki je nazivaju "poslednjim bedemom bratstva i jedinstva" i "simbolom epohe jugoslovenstva", što je po mnogima Lepa Brena i bila.

Iako su je isprva doživljavali kao osobu s margine i nekog ko je doneo šund na muzičku scenu, s vremenom se pretvorila u nešto potpuno drugačije i postala jugoslavenska pop ikona čija je lista dostignuća, čak i u izuzetno kratkim verzijama, delovala više nego impresivno.

Đorđe Balašević i Rani mraz - "Računajte na nas"

Đorđa su susreti s Brozom toliko oduševili da je o tome morao da napiše pesmu "Triput sam video Tita" jer videti ga jednom je šok, videti ga dvaput je šou, ali kada ga vidite tri puta, jedino što ima smisla je da o tome napišete pesmu.

Kasnije je tvrdio da je pesmu napisao kako bi ga ranije pustili iz JNA.

Teška industrija - "Pesma o Titu"

Sve do raspada Jugoslavije, rokeri su rokali za Tita, a među njima i Teška industrija sa svojom homoerotičnom ljubavnom posvetom "o svoj ljubavi pod suncem koja je za Tita, Tita i samo Tita".

Srebrna krila - "Živi Tito"

Vlado Kalember takođe je pevao o Titu, a jugoslavenski miljenik ženske publike otpevao je "Živi Tito".

Zlatko Pejaković - "Digni svoju ruku druže"

Novi Fosili - "Balada za Starog"

Oliver Dragojević - "Zagorje zdravo"

Bisera Veletanlić - "Informbiro"

Iako je ova poznata jugoslovenska estradna umetnica u karijeri imala niz drugih pesama po kojima bismo je se trebali pamtiti, neki će je, nažalost, upoznati sad, preko "Informbiroa", muzičkog-propagandnog bisera koji krije stihove kao što su "druže Tito, jači od čelika, ničija nas neće smesti vika, klevetnička kampanja propada, il' sa istoka, il' sa zapada" ili "udarnički svaki dan se radi i u pravom smislu zemlja se gradi".

Indexi - "Tito posle Tita"

Ne zaboravimo i Dado Topić "Prolog", Rezonansa "Joža", Meri Cetinić "Poziv na borbu", Suncokret "Reč Titova", Gazmend Pallaska "Tito tri here hero", Miladin Šobić "Dok zbori Tito", Dušan Prelević "Mi smo ponos druga Tita", Generacija 5 "Po Titu se vek poznaje"i mnoge druge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA