≫ 

MISTERIJA SOVJETSKOG RATNOG GROBLJA: Moćna ruska oružja trunu ovde i NIKO ne sme da uđe unutra (FOTO) (VIDEO)

Ovo je jedan je od navećih vazduhoplovnih muzeja na svetu i najveći takav muzej u Rusiji

  • 1

U ranim 70-tim, Sovjetski Savez napravio je amfimibijski avion dizajniran da "klizi" kroz more u potrazi za američkim nuklearnim podmornicama. Leteo je, ali je Kremlj "potopio" Bartinija Berijeva VVA-14 nakon što se prototip srušio, projektnant preminuo, a dobavljač zakasnio sa nalogom. Jedini preostal avion rđa daleko u polju, u ruskom vazduhoplovnom muzeju izvan Moskve.

NAJVEĆE GROBLJE AVIONA: Neke od najmoćnijih letelica su sahranjene OVDE (VIDEO)

Ovaj avion se nalazi među 33 relikvija iz sovjetske ere, a mnogi ih vide kao spomenike Hladnog rata i podsetnik na vreme kada je svet živeo pod pretnjom uništenja.

Ovaj deo je bio deo nekadašnjih "tajnih gradova" u SSSR-u, koji su bili zatvoreni sem za ljude koji su radili u njemu ili su dobili dozvolu da ih posete. Mnogi od njih postoje i danas, napušteni i ostavljeni da trunu.

Foto: Wikimedia / Alex Beltyukov Foto: Wikimedia / Alex Beltyukov

Centralni muzej ratnog vazduhoplovstva je smešten na aerodromu Monino, 40 kilometara istočno od Moskve. Jedan je od navećih vazduhoplovnih muzeja na svetu i najveći takav muzej u Rusiji.

Poseduje 173 aviona i 127 vazuhoplovnih motora i velikom kolekcijom oružja, instrumenata, uniformi i ostalu špijunsku opremu iz doba Hladog rata. Otvoren je 1958, a od 1999. zatvoren je za javnost zato što sadrži poverljive prototipove vojnih aviona iz doba Sovjetskog Saveza.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA