NEZVANIČNA HIMNA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE: Danas zaboravljena, nekad se rado pevala (VIDEO)

Zvanična himna Republike Srpske Krajine je bila "Bože pravde", ali je nezvanična bila "Sokolovi, sivi tići". Napisao ju je Nikola Urošević Gedža, čovek koji je napisao i takve pesme kao što su "Hriste Bože" i "Marširala kralja Petra garda"

  • 37

Republika Srpska Krajina bila je međunarodno nepriznata država (premda, neki pravnici tvrde, sa svim elementima državnosti), koja je formirana na teritoriji ondašnje Republike Hrvatske i koja je zauzimala oko 30 odsto njene teritorije.

 

Njeno proglašenje se odigralo dva meseca nakon što je Hrvatska objavila konačno otcepljenje od SFRJ, budući da je istekao tromesečni moratorijum na tu odluku donesenu krajem juna, a koji je nametnut od strane Evropske zajednice u sklopu pokušaja da se mirnim putem reši jugoslovenska kriza.

 

RSK je sebe jednostrano smatrala delom Savezne Republike Jugoslavije, koja je nije čak ni priznavala, budući da su građani RSK na referendumu glasali za ostanak u Jugoslaviji (kao i građani Republike Srpske u BiH, što su Srbija i Crna Gora takođe ignorisale).

 

Republika Srpska Krajina nikada nije prestala da postoji, ali je de fakto obrisana sa karte sveta tokom leta 1995. godine kada su oružane snage Republike Hrvatske operacijama Bljesak i Oluja povratile kontrolu na Zapadnom Slavonijom, odnosno nad Banijom, Kordunom, Likom i Dalmacijom.

 

Pogledajte video:

 

 

Krajem te godine počela je, pod nadzorom UN, mirna reintegracija Baranje, Istočne Slavonije i Zapadnog Srema.

 

Zvanična himna Republike Srpske Krajine je bila "Bože pravde", ali nezvanična je bila "Sokolovi, sivi tići", čiji tekst možete pročitati na ovom linku.

 

Napisao ju je Nikola Urošević Gedža, čovek koji je napisao i legendarne pesme kao što su "Hriste Bože", "Marširala kralja Petra garda", i tako dalje.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Grundfos

    4. jun 2016 | 20:36

    Zivela nasa prelepa REPUBLIKA SRPSKA KRAJINA!

  • Ja

    4. jun 2016 | 22:23

    Krivo mi je sto"susjedi"stalno pad Krajine velicaju,kao da su u sam Berlin usli..Zao mi je sto se1995.(a takva sansa se vise nece dogoditi)nije desila opsta mobilizacija,pa svi Srbi,i iz Srbije,i iz C.Gore,i iz R.Srpske,zajedno sa Krajisnicima na Hrvate..da li bi i tada"susjedi"ovako likovali?Naravno da ne,kada se do Austrije nebi zaustavili.Ono'91.,to nije bila Srpska Vojska,nego izdajnicka JNA,puna oficira,koji su vec koji mesec kasnije obukli hrvatsku ili muslimamsku uniformu..

  • Kure

    4. jun 2016 | 22:41

    Prodali su nas. Svetu srpsku zemlju je Milošević prodao. Svoj narod je izdao i granice zatvorio kada smo pristizali na njih. Da nije bilo Ratka Mladića isto bi se desilo Republici Srpskoj. Izdaja samo izdaja Srbe ubija!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA