ULOGA TRAMPOVOG STRICA U SMRTI NIKOLE TESLE: Najveća porodična tajna kandidata za šefa Bele kuće (FOTO)

Nikola Tesla napustio je ovaj svet u jeku Drugog svetskog rata, 7. januara 1943. godine, u sobi broj 3327. hotela "Njujorker". Dva dana kasnije, FBI je konfiskovao svu njegovu pokretnu imovinu i lične stvari. Tako je počela široj javnosti nepoznata priča iz porodične istorije kontroverznog kandidata za predsednika SAD

  • 9

Nikola Tesla napustio je ovaj svet u jeku Drugog svetskog rata, 7. januara 1943. godine, baš u trenucima tokom kojih se lomilo na Istočnom frontu, u Staljingradu, lomilo i prelomilo, a taj krvavi sukob doživeo prekretnicu.

Preminuo je sam i napušten, u svojoj 86. godini života, u sobi broj 3327. hotela "Njujorker", u gradu u kojem je proveo dobar deo svog života, u Velikoj jabuci. Njegovo telo je otkrila sobarica Alis Monagan, nakon što je ignorisala znak "ne uznemiravati", koji je ovaj veliki srpsko-američki naučnik dva dana ranije okačio na svoja vrata.

Sudski veštak je za neposredni uzrok smrti proglasio koronarnu trombozu, a njegovi ostaci su preneti u pogrebno preduzeće "Frenk E. Kampbel" na uglu avenije Medison i 81. ulice.

Njegov dugogodišnji prijatelj Hugo Gernsbek, i sam pronalazač jevrejsko-luksemburškog porekla, dao je da se izradi Teslina posmrtna maska koja se danas čuva u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Foto: Facebook/Tesla Science Center at Wardenclyffe Foto: Facebook/Tesla Science Center at Wardenclyffe

Dva dana kasnije, FBI je naredio ratnoj Kancelariji nadzornika za vlasništvo inostranih lica (OAP) da konfiskuje svu Teslinu pokretnu imovinu i lične stvari, iako je Tesla bio američki državljanin već 52 godine, bitno duže nego što je bio austrougarski.

Da analizira sve što pronađeno, pozvan je jedan profesor sa Masačusetskog instituta za tehnologiju (MIT), poznati i priznati inženjer elektrotehnike, pronalazač i fizičar koji je služio kao tehnički pomoćnik Nacionalnog komitetu za odbrambena istraživanja.

Ime tog čoveka je bilo Džon Džordž Tramp.

Njegov brat je bio Fred Tramp, otac Donalda Trampa.

Džon Dž. Tramp, stric kontroverznog milijardera i republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa. Foto: Wikimedia Džon Dž. Tramp, stric kontroverznog milijardera i republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa. Foto: Wikimedia

Drugim rečima, Džon Tramp je bio stric sadašnjeg republikanskog kandidata za predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Najbitnije dostignuće Džona Dž. Trampa je svakako njegov rad na razvoju radara tokom Drugog svetskog rata, prvo na MIT a potom i zajedno sa Britancima u Ujedinjenom Kraljevstvu. Zbog tih svojih ratnih napora odlikovan je i u SAD i u UK, a Nacionalna akademija inženjerstva ga je nazvala "pionirom u naučnoj, inženjerskoj i medicinskoj primeni mašinerija visokog napona".

Da se vratimo na Teslu i njegovu zaostavštinu.

Nakon tri dana ispitivanja, Tramp je podneo izveštaj u kojem je zaključio da u nađenim papirima nema ničega što bi moglo da predstavlja opasnost u neprijateljskim rukama.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Tesline misli i napori tokom poslednjih 15 godina mahom su bili spekulativnog, filozofskog i pomalo promotivnog karaktera, često koncentrisani na proizvodnju i bežični prenos energije; ali nisu uključivali nove, razumne, funkcionalne principe ili metode za realizaciju takvih rezultata - pisalo je u njegovom izveštaju.

Takođe, u kutiji u kojoj se navodno nalazio deo Teslinog "zraka smrti", Tramp je (opet navodno) pronašao 45 godina staru multidekadnu otporničku kutiju.

Službeno, dakle, nije pronašao ništa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA