9

OD OVOG SNIMKA PROĆI ĆE VAS JEZA: Prizor parazita koji tera bogomoljku da se ubije je kao iz HORORA (VIDEO)

Ovaj monstruozni crv naseli se u bogomoljku dok je u fazi larve, a kad odraste kontroliše njen mozak

Bogomoljka, insekt
Printskrin: YouTube / Insects Sniper

Neki ljudi bolje podnose insekte od drugih, kod kojih izazivaju neku praiskonsku jezu. Ali, čak i oni kojima se “sviđaju” nisu spremni na prizor koji sledi.

ŠTA JE OVO, ZABOGA? Zgazio je na zrikavca, a iz njega je izašlo i krenulo da se MIGOLJI nešto JEZIVO! (VIDEO)

Ovaj je čovek stavio bogomoljku u vodu. Zašto? Da bi snimio video ogromnog parazita iz roda nematomorpha (beskičmenjak) kako izlazi iz tela insekata.

Ovaj monstruozni crv naseli se u bogomoljku dok je u fazi larve, a kad odraste kontroliše njen mozak. Kad dosegne punu veličinu, “navede” domaćina da se baci u vodu. Domaćin ugine, parazit se oslobodi i spreman je za razmnožavanje.

Jedan od najpoznatijih pripadnika nematomorpha je Spinochordodes tellinii, koji naseljava slatke kopnene vode. Dok je u fazi larve, zarazi skakavce i zrikavce, a kad insekt odraste menja njegovo ponašanje i tera ga da počini samoubistvo – utapanjem.

Ovi parazitski crvi razvijaju se unutar kopnenih insekata sve dok ne dođe vreme da se pridruže ostatku svoje vrste koja inače živi u vodi.

Otpuštanjem koktela hemikalija crvi ispiru mozak svog domaćina i teraju ga da se ponaša na način na koji se zdrav skakavac ili zrikavac nikada ne bi ponašao – teraju ga da traži vodu, i kada je konačno pronađe, da skoči u nju.

Nakon što dospe u vodu, zreli S. tellinii crv – koji je u ovoj fazi (ispružen) već tri do četiri puta duži od svog domaćina, napušta telo kojim je upravljao i otpliva kako bi pronašao partnera, ostavljajući nesretnog insekta da ugine…

Na svetu postoji oko 300 vrsta ovih parazita. Milijarde njihovih larvi zaraze sve – žabe, ribe, puževe… ali, za sada je poznato da mogu kontrolisati samo um i telo insekta.

Fosil njihovih predaka koji izlazi iz žohara, pronađen je u jantaru starom između 15 i 45 miliona godina.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Webcafe.hr)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Bogomoljka, crvi, Insekt, parazit, Skakavac, Zrikavac
Popularni komentari
 • M
  Marko Parezan

  Stvor , thing the . Real life .

 • M
  Mimica

  Sta je bre ovo???

 • A
  Alien resurrection doctor

  A niko ne kaze napadali taj stvor ” stvor ” zivotinje ?

foto dana