CRNCI UOPŠTE NISU VEĆINA U BRAZILU: E, ovo je čak i nas iznenadilo! (FOTO)

Sudeći po podacimo nadležnih institucija te zemlje, 2008. godine u njoj je živelo 92 miliona belaca, odnosno, 48,43 odsto. Onih koji se izjašnjavaju kao "pardo" ("smeđi" mešanci) ima 83 miliona, što znači 43,80 odsto. Crnaca ima tek 6,84 odsto, odnosno 13 miliona

  • 3
Brazilka na protestu 2013. godine. Foto: Tanjug /AP Brazilka na protestu 2013. godine. Foto: Tanjug /AP

Kada vidimo fudbalsku reprezentaciju Brazila, i ostale njihove sportiste, kao i sve moguće filmove i snimke iz favela, dođemo do zaključka da su većina u Brazilu crnci; slično tome, kada vidimo američke košarkaše i druge sportiste, i sve njihove filmove, imamo utisak da crnaca tamo ima u ogromnom broju, da samo što nisu prestigli belce

Ni jedno ni drugo nije tačno. Na stranu sad Amerika, u kojoj crnci čine oko 12,6 odsto populacije i u kojoj belaca ima preko 70 odsto, ako se računaju i latinosi, a 63,7 bez njih; koncentrišimo se na Saveznu Republiku Brazil.

Sudeći po podacimo nadležnih institucija te zemlje, 2008. godine u njoj je živelo 92 miliona belaca, odnosno, 48,43 odsto. Onih koji se izjašnjavaju kao "pardo" ("smeđi" mešanci) ima 83 miliona, što znači 43,80 odsto. Crnaca ima tek 6,84 odsto, odnosno 13 miliona.

Ostalih ima u zanemarljivom broju (0,58 odsto ili 1,1 milion Azijata, 0,28 odsto ili 536.000 američkih domorodaca, dok se oko 130.000 nije izjasnilo).

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ako (ispravno) pretpostavimo da vlada rasistička stigma te da se veliki broj ljudi izjasnio da su mešanci dok bi zapravo objektivno mogli biti stavljeni u kategoriju crnaca, to bi samo povećalo broj crnaca a smanjilo broj mešanaca.

Jednako tome, manji broj mešanaca koji zbog tena može da se deklariše kao belac, to i radi.

To utiče na sve ove brojke i na njihove procente, ali sveukupno pogledavši, belci su i dalje najbrojnija rasna grupa.

Protesti u Brazilu. Foto: Tanjug/AP Protesti u Brazilu. Foto: Tanjug/AP

Zanimljivo je što je brazilsko društvo, kao i američko, uprkos svemu i dalje podeljeno po društvenim klasama što se tiče bogatstva, i da se rasne i klasne razlike preklapaju, pa tako rasizam i klasizam zapravo predstavljaju jedinstven problem.

Još zanimljivije je to što čak i jedan broj belaca ima u svojim genima ponekad afričko nasleđe, u ekstremnim slučajevima i do 30 odsto.

Zbog svega toga, dešava se da se, recimo, dva brata izjasne drugačije, jedan kao belac ili crnac, a drugi kao mešanac. Porodične i društvene veze igraju mnogo važniju ulogu u životu od boje kože; nevolja je u tome što boja kože igra nevidljivu ekonomsku ulogu putem nasledstva imovine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA