MISTERIJA JEDNE OD NAJKONTROVERZNIJIH KNJIGA: Ni najveći kriptografi nisu uspeli da je dešifruju (VIDEO)

Mala izdavačka kuća sa sedištem na severu Španije, Siloe, konačno je nakon desetogodišnjeg napora dobila dopuštenje za reprodukciju i štampanje

  • 3

Jedna od najenigmatičnijih knjiga na svetu biće reprodukovana u Španiji, a radi se o rukopisu Vojnič, napisanom na srednjovjekovnom pergamentu na jeziku koji ni najveći kriptografi sveta nikada nisu uspeli da dešifruju.

RADNICI SU RENOVIRALI KUĆU U TREBINJU, a onda u zidu pronašli misteriozne rukopise na ARAPSKOM (FOTO)

Na stotine istraživača proveli su živote pokušavajući da protumače tu misterioznu knjigu sa stranicama ispisanim elegantnim rukopisom, s ilustracijama čudnih biljaka i crtežima golih žena.

OVO JE JEVANĐELJE HRISTOVE ŽENE: Drevni rukopis u kom piše da je Isus bio OŽENJEN! (FOTO) (VIDEO)

Delo načeto vremenom izlazi tek retko iz sefa biblioteke Beinecke univerziteta Jejl u SAD-u.

Mala izdavačka kuća sa sedištem na severu Španije, Siloe, konačno je nakon desetogodišnjeg napora dobila dopuštenje za reprodukciju i štampanje u gotovo hiljadu primeraka, na veliko veselje direktora izdavačke kuće.

- Dodirnuti Voynicha je stvarno nešto posebno - rekao je Huan Hose Garcia na zadnjem spratu muzeja knjiga gde je sedište izdavačke kuće, nekoliko ulica od čuvene gotičke katedrale u Burgosu, na severu Španije.

Specijalizizovan u objavljivanju faksimila, vrlo vernih reprodukcija starih rukopisa, Siloe je kupio prava reprodukcije za nepoznat iznos kako bi objavio 898 replika.

Namerava izdati toliko verne faksimile manuskripta Vojnič, da će se videti mrlje, rupe i poderotine koje je doživeo stari pergament.

Siloe namerava da proda svaku reprodukciju za sedam do osam hiljada evra i tvrdi da je gotovo 300 kupaca već rezervisalo primeraka.

Rejmond Klemens, konzervator biblioteke Beinecke, objašnjava da je Jejl odlučio da prepusti prava na reprodukciju dela "jer ga jako velik broj osoba želeo konsulovati". "Ako dopustimo da se manuskriptom rukuje toliko često, to će ga uništiti".

Brojne su teorije o tajanstvenom autoru tog rukopisa čije ime potiče od osobe koja ga je otkrila, poljskog staretinara Vilfrida Vojnika, oko 1912. u Italiji. Kad je rukopis podvrgnut datiranju 2009. otkriveno je da je nastao između 1404. i 1438. godine.

Beinecke svakog meseca prima hiljade mejlova osoba koje misle da su otkrile misteriju "koda" korišćenja pri pisanju dela.

Siloe namerava da utroši 18 meseci za proizvodnju prvog faksimila rukopisa od 200 stranica, jedva nešto većeg od džepne knjige. Dugi postupak počeo je u aprilu kad je fotograf detaljno snimio original.

Opširnije o knjizi pogledajte ovde:

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Broj Jedan

    22. avgust 2016 | 00:06

    ima cela knjiga da se skine u pdf,odlicno skenirano

  • Grožđije

    22. avgust 2016 | 08:07

    Knjiga je sigurno gomila baljezgarija, neko je iz zezanja izlupetao kojesta, naskrabao gole zene i ostavio nas da se ko somine pitamo o cemu li se radi...pazi molim te NIKO NE ZNA DA DESIFRUJE, kako da ne!

  • Ja

    23. avgust 2016 | 14:04

    Poznati Vojnicev manuskript,ili rukopis,da,zaista zagonetna knjiga,koja je pisana,najverovatnije u15.veku..Ima jos jedna,mnogo zlokobnija knjiga,tzv."djavolova biblija",ili"Codex Gigas"..Zbog crteza djavola,ali i zbog svoje velicine.Kazu da bi trebalo,da bi se ispisala tolika knjiga,vise desetina godina,au knjizi je isti rukopis,kao da je knjiga stampana,medjutim,knjigu datiraju u vreme pre Gutenbergovog otkrica stamparske prese..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA