ZAVIRITE U GROBNICU DIVLJAČKI UBIJENIH ROMANOVIH: Kako izgleda kripta u kojoj su njihove mošti (FOTO)

Petropavlovski sabor, najstarija znamenitost Sankt Peterburga, najviša pravoslavna crkva na svetu o kojom smo nedavno opširno pisali, posebno je značajna zbog toga što su u njoj sahranjeni skoro svi ruski imperatori od Petra Velikog do Nikolaja II. Evo kako izgledaju grobnice poslednjih iz loze Romanov

  • 0

Nedavno smo pisali o Petropavlovskom saboru, ruskoj pravoslavnoj crkvi koja se nalazi unutar Petropavlovske tvrđave u Sankt Peterburgu.

U pitanju je najstarija znamenitost nekadašnje prestonice Ruske imperije, pošto su i sam hram i tvrđava na gradskom ostrvu Zajačiju sagrađeni od strane cara Petra Velikog u periodu između 1712-1733. godine. Njihov glavni arhitekta je bio Domeniko Trezini.

Grobnica cara Nikolaja II i njegove porodice u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/D.j.mueller Grobnica cara Nikolaja II i njegove porodice u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/D.j.mueller

Šiljati zlatni vrh zvonika doseže visinu od 123 metra, i na njenom se vrhu nalazi anđeo koji drži krst (sam anđeo je jedan od najvažnijih simbola ovog grada).

Ova zvonara je najviša u čitavom pravoslavnom svetu, a pošto je integralni deo crkve a ne odvojena, smatra se i da Petropavlovski sabor čini najvišom pravoslavnom crkvom na svetu.

Grobnica cara Nikolaja II i njegove porodice u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/Deror avi Grobnica cara Nikolaja II i njegove porodice u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/Deror avi

Ono što ovaj prekrasni pravoslavni hram čini posebno značajnim je činjenica da se u njoj nalaze grobnice skoro svih ruskih imperatora od Petra Velikog do Nikolaja II.

ZATIRE SE SEME UBICE CARA NIKOLAJA? Unuci Jakova Jurovskog redom ginu pod misterioznim okolnostima (FOTO)

Ovaj potonji je sahranjen jula 1998. godine nakon što je DNK analizom utvrđen identitet zemnih ostataka pronađenih u šumi u blizini Jekaterinburga, gde su boljševici sahranili carsku porodicu Romanovih nakon što su ih zverski likvidirali u podrumu kuće Ipatijevih.

Grobnice carice Katarine I i cara Petra Velikog u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/D.j.mueller Grobnice carice Katarine I i cara Petra Velikog u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/D.j.mueller

2006. godine tu je sahranjena i carica Marija Feodorovna, supruga imperatora Aleksandra III i majka Nikolaja II, 78 godina nakon njene smrti u egzilu u rodnoj joj Danskoj.

Ona je prvobitno bila pokopana u katedrali u Roskildeu, ali su se danska i ruska vlada sredinom prošle decenije složile da poslednju želju carice - to da bude sahranjena pored svog voljenog muža - treba ispoštovati.

Grobnice Romanovih u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/Bin im Garten Grobnice Romanovih u Petropavlovskom saboru u Sankt Peterburgu. Foto: Wikimedia Commons/ Bin im Garten

Nedostaju samo grobnice Petra II i Ivana VI, čije su vladavine bile toliko kratke (ovog prvog tri godine, ovog drugog mesec dana i to kada je bio star samo tri meseca) da nisu ostavili praktično nikakav trag.

Tako je Petar II pokopan u Arhangelskom saboru u moskovskom Kremlju, dok je Ivan IV ubijen u 23. godini i sahranjen u tvrđavi Šliseljburga, danas u Kirovskom rejonu Lenjingradske oblasti, premda je možda pokopan i u Holmogoriju.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA