Otvorio staru burad u svojoj šupi i pronašao TAJNO ORUŽJE iz Drugog svetskog rata (FOTO)

Dejv je sa sinom tražio nešto od čega bi mogao da napravi splav, a onda je otvorio burad

  • 0

Dejl Burand iz Oklahoma Sitija pronašao je u svojoj šupi tajno oružje iz Drugog svetskog rata - bombarderske nišanske sprave.

Zbog ovoga drhti Zapad: PUTINOVA TAJNA ORUŽJA (VIDEO)

Unutar dva zapečaćena kontejnera nalazili su se potpuno očuvani nišanski uređaji „norden M“, tajna tehnologija koja je pomogla saveznicima da pobede u Drugom svetskom ratu. Organizacija za očuvanje vojne istorije iz Dalasa oduševljena je otkrićem dve "relikvije" iz vremena najvećeg rata u istoriji čovečanstva.

Dejl Burand koristio je vremenske kapsule, u kojima je bilo oružje još od 1953, godine kao radne klupe u svojoj šupi. Dejv je sa sinom tražio nešto od čega bi mogao da napravi splav. Kada su otvorili ovu burad, da bi od njih napravili splav, našli su bombarderske nišanske sprave.

Nišanska sprava „norden M“ korišćena je na američkim bombarderima tokom Drugog svetskog rata, najviše na B-17 (letećim tvrđavama), kao i u Korejskom i Vijetnamskom ratu.

OTKRIVENA MISTERIJA BERMUDSKOG TROUGLA: Ovako nešto nije poznato modernoj nauci, naučnici FRAPIRANI! (VIDEO)

Uprkos tome što je „norden M“ tokom proba pokazivao neverovatnu preciznost i radijus pogotka od 23 metra (što je za to vreme predstavljalo izuzetan podvig), u praksi ta preciznost nikada nije postignuta. Prosečni radijus pogotka 1943. godine bio je 370 metara. Brojne bombarderske eskadrile i na Zapadnom i na Pacifičkom frontu imale su sličan učinak. Posleratne analize pokazale su da je oko trećine izbačenih bombi sa nešto više od 6.000 metara padalo unutar radijusa od 300 metara od mete, što nije bio zadovoljavajući učinak.

Ipak, tokom Drugog svetskog rata „norden M“ je smatran ključnim ratnim instrumentom, a posada bombardera morala je da položi zakletvu tokom obuke da će ga štititi svojim životom ukoliko bude potrebno. To je podrazumevalo da, ukoliko postoji opasnost da bombarder padne u ruke neprijatelja, članovi posade su dužni moraju da unište važne delove nišanske sprave kako bi je onesposobili.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA