OTKRIVENE SVE PUTINOVE TAJNE: Evo šta stvarno misli o Amerikancima, zašto se slikao nag i koja mu je omiljena serija (FOTO)

Zigar je godinama intervjuisao neke od svojih izvora unutar Kremlja, a ovde je ukratko izložio neke od najzanimljivijih delova iz svoje knjige

  • 1

Kao malo ko u nedavnoj prošlosti, ruski predsednik Vladimir Putin postao je simbol ili čak sinonim za svoju veliku državu. Mnogo toga iz života moćnog političara i bivšeg KGB-ovca nije poznato, niti će verovatno ikada biti, ali je ruski novinar i opozicioni aktivista Mihail Viktorovič Zigar u svojoj novoj knjizi "Svi ljudi Kremlja" otkrio ko se kreće u najužem krugu predsednika i kako su donete neke od važnih odluka koje su uticale ne samo na Rusiju, već i na ceo svet.

TRAMP NAJAVIO SASTANAK SA PUTINOM: "Vladimir ne podnosi Obamu i Hilari jer ga konstantno vređaju!"

Zigar je godinama intervjuisao neke od svojih izvora unutar Kremlja, a njegova knjiga oslikava život u vrhu vlasti, mestu koje je premreženo različitim urotama i na kom je "nelojalnost najveći zločin".

Novinarka Gardiana Miv Šerlou zamolila je Zigara da ukratko izloži neke od najzanimljivijih delova iz svoje knjige za portal ovih britanskih novina, a originalni članak možete pročitati ovde.

Kako je Soči dobio ZOI

Prema jednom od Zigarovih izvora iz Kremlja, Putin isprva nije bio sklon kandidaturi Sočija za Zimske olimpijske igre 2014. godine, zbog čega je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov osmislio celu kampanju čiji je cilj bio uveriti Putina da pruži podršku kandidaturi.

Tako su uz ulice kojima je Putin putovao u Moskvu postavljeni plakati vezani za OI, a na radiju su se puštale reklame za Soči točno u trenucima kad je Putin tokom putovanja slušao određenu stanicu. Peskov nije potvrdio da je bio mozak iza te kampanje, ali nije to ni demantovao:

- Nekada se moramo koristiti trikovima - otkrio je Zigaru. Budući da je Putin svom silom na kraju stao iza Igara i njihova rekordnog troška od 50 milijardi dolara, može se reći da je kampanja uspela.

O politici na zapadu iz "Kuće karata"

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nekoliko izvora iz Kremlja Zigaru je ispričalo da je Putin snažno impresioniran dramskom serijom Netflixa "Kuća karata" i nizom intriga, izdaja i zavera kojima ona obiluje. Štaviše, smatrao je da toliko verno prikazuje politiku u zapadnim demokratijama da je naložio svojim saradnicima da je pogledaju.

Za Putina je glavni lik serije Frank Andervud, kog glumi Kevin Spejsi, tipični američki političar, kaže Zigar. Što se tiče omiljenih političara iz stvarnog života, Putinu su dragi bivši talijanski premijer Silvio Berluskoni, ili Donald Tramp, jer su "praktičniji" i više cinični, piše Zigar.

O Krimu odlučio iz vedra neba

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odluka Rusije da provede aneksiju Krima, koji je donedavno bio deo Ukrajine, nije bila deo dugoročne strategije da se poluostrvo vrati, nego je bila doneta u samo tri meseca.

- Niko nije bio spreman na to, niko to nije očekivao pa je zato bilo iznenađenje čak i za rusku javnost koja pre nije iskazivala želje da se "Krim vrati kući", kaže Zigar. Kao suprotni primer navodi rat u Gruziji 2008. godine za koji su mediji mesecima pripremali teren upozoravajući na agresiju iz te države.

Izuzetno paranoičan

Foto: Wikipedia/United States Department of State, Tanjug/AP/Sputnik Foto: Wikipedia/United States Department of State, Tanjug/AP/Sputnik

Putin i njegovi najbliži saradnici poput šefa sigurnosti Nikolaja Patruševa i generala u penziji Borisa Ratnikova veruju da SAD želi uništiti Rusiju, kaže Zigar.

Kao potvrdu svoje teze navodi intervju Patruševa za jedne državne novine u kojem tvrdi da su "SAD ljubomorne na Rusiju", a njegov je izvor za to navodno bio "KGB-ovac s telepatskim mogućnostima" koji je svojevremeno tvrdio da može čitati um bivše državne sekretarke SAD-a Medlin Olbrajt.

Šta s Ukrajinom?

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Putinov plan za Ukrajinu je održati status quo, kaže Zigarov izvor blizak Putinovom glavnom savetniku za Ukrajinu Vladislavu Surkovu. Zigar stoga smatra da će istok Ukrajine ostati u svojevrsnom zamrznutom sukobu, čime će Rusija uvek imati "adut iz rukava" prema Ukrajini.

- Taj se deo zemlje ekonomski neće i ne može se razviti - zaključuje Zigar.

Fotografije Putina "u akciji"

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Tokom svog mandata Putin je razvio kult ličnosti, čemu su doprinele i fotografije iz 2009. i 2010. godine na kojima razgolićenog torzoa jaše konja u Sibiru ili pliva delfinovim stilom u hladnom jezeru.

Prema Zigaru, ideja je bila da se Putin prikaže kao "mlad, energičan i aktivan, kao pravi muškarac". No, nije sve prošlo bez teškoća. Putin se navodno isplivao po jezeru pre nego je uslikana sad već slavna fotografija.

Kako je nagovorio Medvedeva da se skloni u stranu

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iza spomenutih fotografija leži i namera da se Putin, koji je između 2008. i 2012. bio premijer, pokaže kao drugačiji, bolji i jači od tadašnjeg predsednika Dmitrija Medvedeva.

Putin je želeo da ponovo bude predsednik, pa je 2011. nagovorio Medvedeva da se ne kandiduje na sledećim izborima, uz upozorenje da bi Rusija mogla biti meta urote koje organizira SAD.

- Situacija je teška i mogli bismo izgubiti našu zemlju ako vođstvo nije dovoljno jako - navodno je rekao Putin Medvedevu, piše Zigar u knjizi. Njih su dvojica postigli dogovor i na kraju je Putin pobedio na izborima za predsednika, a Medvedev je postao premijer.

Što je naučio iz protesta

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Najvažniji događaj u najnovijoj političkoj istoriji Rusije prema Zigaru su bili protesti 2011. i 2012. godine kada su hiljade građana Moskve na ulicama protestovale protiv vlasti.

Putin je tada zaključio da podršku više ne može crpiti iz intelektualne elite srednje klase koja živi u Moskvi, nego iz radništva širom zemlje koje je "konzervativnije, religioznije, s mnogo nepoverenja prema reformama i nostalgično prema Sovetskom Savezu", kaže Zigar. To se može ogledati i u naknadnoj politici koju Putin provodi, a koja u mnogim stvarima, pogotovo spoljnoj politici, podsjeća na onu SSSR-a.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA