≫ 

KAKO IZGLEDA ŽIVOT U NAJHLADNIJEM MESTU NA SVETU: Automobili rade bez prestanka, svuda su magla i led (FOTO) (VIDEO)

Ojmjakon je najhladnije stalno naseljeno mesto na svetu sa najnižom izmerenom temperaturom od neverovatnih -71,2 stepeni

  • 15

Na ruskom Dalekom istoku, u istočnom delu Sibira, nalazi se Ojmjakon, naselje u kom zimi temperature padaju do -60, a leti se dižu i iznad 30 stepeni i to ga čini najhladnijim stalno naseljenim mestom na svetu.

 

ZIMOGROŽLJIVI STE? Fore koje će vam pomoći da se ugrejete!

 

Kada temperatura u Ojmjakonu malo poraste, njegovi stanovnici su jako srećni, posebno deca. U školu tad mogu da idu bez nepreglednih slojeva odeće i lakše će se disati jer će biti "samo" -35 stepeni. Ojmjakon se nalazi u istočnom delu Sibira, na obali reke Indigirka, dok upravno pripada republici Jakutskoj od čijeg glavnog grada je  udaljen čak 21 sat vožnje automobilom.

 

Hladnoća, baš kao i udaljenost, u Rusiji kao da poprimaju sasvim novu dimenziju. Ojmjakon je najhladnije stalno naseljeno mesto na svetu sa najnižom izmerenom temperaturom od neverovatnih -71,2 stepeni. Vetar duva vrlo retko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše. S druge strane, temperature leti mogu dostići i 20 do 30 stepeni, a najviša temperatura u tom selu je zabeležena 2010. godine. Tada se živa u termometru zaustavila na 34,6 ° C. Godišnja temperaturna amplituda zato neretko iznosi više od 100 ° C, a prosečna godišnja temperatura -15 stepeni.

 

Printskrin: Youtube / Sebastian Balders

Printskrin: Youtube / Sebastian Balders

 

Zanimljivo, u neposrednoj blizini Ojmjakona se nalaze brojni i bogati izvori tople vode, a reka Indigirka je izuzetno pogodna za ribolov repuški, čira, maksune i omulja.

 

Stanovništvo najhladnijeg naseljenog mesta na svetu većinski se prehranjuje mesom, kako zbog njegovih visokih kaloričnih vrednosti, tako i zbog problema sa transportom svežeg voća i povrća. S obzirom da se tlo smrzava do ogromne dubine, Rusi koji ovde žive imaju problema čak i sa izgradnjom odvoda pa toalete uglavnom smeštaju van kuće. Korišćenje mobilnog telefona zimi je gotovo nemoguće jer se uređaji redovno smrzavaju u džepovima.

 

Oni koji nemaju grejane garaže automobile ne gase preko noći jer ih ujutro ne bi mogli upaliti.

 

Ukoliko vam sve to nije dovoljno snažan pokazatelj vrtoglavo niskih temperatura na ruskom Dalekom istoku, u periodima najveće hladnoće stanovnici moraju da paze i na to kako i koliko brzo udišu vazduh. Ukoliko dišu preduboko ili prebrzo, na plućima mogu zaraditi promrzline. Bavljenje sportovima na otvorenom, dakle, baš i ne dolazi u obzir.

 

Kako izgleda prekrasna, ali i nemilosrdna svakodnevica u Ojmikronu možete da pogledate ovde:

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • M ...

    26. oktobar 2016 | 12:02

    Ovo je nesto Prekrasno ovi ljudi imaju samo jedan Problem kako preziviti Hladonocu nema Pedofila Gatara Drogiranja po Ulicama zivot kakav bi trebo da bude Svuda u Svijetu.Ljepota nema Sta.

  • Kiki

    26. oktobar 2016 | 09:50

    Samo mi kazite sta je ovde prekrasno Pa ovo je pakao na zemlji Jadni ljudi

  • Srba

    26. oktobar 2016 | 10:45

    Tu treba poslati nase politicare na odmor preko zime malo glave da ohlade od pusti obecanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA