≫ 

NEVEROVATNO: Mladić se probudio iz kome i tečno progovorio španski (FOTO) (VIDEO)

Mladić je udaren u glavu, dobio potres mozga, pao u komu, a kad se probudio progovorio je na tečnom španskom jeziku

  • 1

Ruben Nsemoh je zadobio potres mozga kada ga je saigrač udario nogom u glavu za vreme fudbalske utakmice nakon čega je pao u komu - kad se probudio progovorio je španski jezik.

 

ČUDO OD DETETA: Devojčica Bela iz Rusije ima samo četiri godine, a govori čak sedam jezika (VIDEO)

 

Tinejdžer iz Atlante je zabrinut zbog toga što mu je sada teško da se koncentriše, a zanima ga da li će ikada više moći da se bavi svojim omiljenim sportom. Ono što je najviše iznenadilo sve je to što posle svega tečno govori španski!

 

Šesnaestogodišnjak je prošlog meseca povređen kada ga je drugi igrač na utamkmici jako šutnuo u glavu i posle toga je upao u komu. Kada se probudio govorio je na španskom, kao da mu je maternji jezik.

 

Njegovi roditelji su rekli da je već znao slabo da govori taj jezik, ali da pre te povrede nikad nije govorio tako tečno. Sada se polako priseća engleskog jezika, dok istovremeno gubi znanje španskog.

 

Sindrom stranog akcenta je ekstremno retko stanje do koga dolazi usled povrede mozga, a podrazumeva da osoba progovori sa potpuno drugačijim naglaskom.

 

Printskrin: Youtube/TryToEntertainYou

Printskrin: Youtube/TryToEntertainYou

 

Prvi slučaj je zabeležen 1941. godine kada je ženu iz Norveške pogodio geler u glavu, tokom nemačkog bombardovanja, i ona je počela da govori sa nemačkim naglaskom. Od tada, bilo je nekoliko desetina zabeleženih slučajeva.

 

Pre tri godine, policija je našla onesvešćenog marinca verana u motelu u južnoj Kaliforniji. Kada se probudio, nije se sećao svog pređašnjeg života i govorio je samo švedski.

 

U Australiji, nekadašnji vozač autobusa je imao tešku saobraćajnu nesreću iz koje je izašao sa slomljenom vilicom i kičmom, a kad se probudio govorio je sa francuskim naglaskom.

 

Ranije ove godine, žena iz Teksasa je imala operaciju na vilici, a od tada govori sa britanskim naglaskom. Dr Karen Krut, jedna od retkih ekperata za ovaj sindrom  kaže da se radi o oštećenju motorne kontrole.

 

- Govor je jedna od najkomplikovanijih stvari koje radimo i brojni centri u mozgu su zaduženi za koordinaciju raznih delova govora. Ako je jedan deo oštećen to može da utiče  na tajming, melodiju i napetost govora - dodaje dr Krut.

 

Snimak ovog mladića pogledajte ovde:

 

 

(Telegraf.rs / Izvor: edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Show

    25. oktobar 2016 | 21:18

    A kako objasnjavaju znanje stranih reci !!! Reinkarnacija ... mozda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA