≫ 

Evo šta se dogodi kada sa brane visoke 100 metara bacite košarkašku loptu (VIDEO)

Čudna putanja lopte je posledica Magnusovog efekta

  • 0

Ako se nađete na visini većoj od sto metara i sa sobom imate košarkašku loptu koje ste spremni da se odreknete, imaćete priliku da izvedete zanimljiv eksperiment. Upravo je to uradila grupa mladih, koja je na jutjubu objavila snimak neobičnog efekta na loptu bačenu sa velike visine.

 

>>> KOŠARKAŠKA LOPTA JE GORELA U PLAMENU, a on je uspeo da zakuca! Internet je poludeo (VIDEO)

 

Ako loptu samo bacite ona će da padne pravo na zemlju. Ali, ako je bacite sa dovoljno velike visine i pri bacanju je malo zarotirate, dogodiće se nešto jako zanimljivo. Na snimku je prikazana grupa ljudi koja izvodi ekperiment tako što sa 126,5 metara visoke brane u Tasmaniji baca dve lopte. Jedna je pala pravo, dok je druga koju su malo zarotirali padala pod uglom.

 

Oni su objasnili da je to rezultat Magnusovog efekta, koji može da uzrokuje da se lopta koju malo zavrtimo ponaša potpuno drugačije od onog što od nje očekujemo.

 

Magnusov efekat je pojava koja nastaje kada telo rotira u struji fluida. Na telo koje rotira u struji fluida deluje sila koja je normalna na osu rotacije tela, a nastaje kao posledica razlike pritisaka na gornјој i donјој strani tela.

 

Nemački naučnik iz 19. veka Hajnrih Gustav Magnus (1802. – 1870) je prvi uočio i opisao ovu pojavu, pa je taj efekat po njemu dobio ime.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA