Devet ludačkih građevina koje menjaju izgled današnjeg sveta! (FOTO)

Najfascinantniji infrastrukturni projekti od Kine do Norveške

  • 11

Svet je pun nezamislivo velikih infrastrukturnih projekata, za koje mnogi od nas nisu ni čuli. Uzmimo samo na primer most između Hong-Koga, Zhuhaija i Makaoa koji će, piše Business Insider, spojiti 42 miliona ljudi ili prvi potpuno podvodni plutajući tunel koji bi trebao prepoloviti vreme putovanja između norveokih fjordova.

Ovih devet projekata pokazuju kako investiranje milijardi dolara u ogromne projekte može svet učiniti boljim mestom.

1. Pingtang teleskop u Kini - Završen u septembru ove godine, Pingtang je sa svojom dužinom od 500 metara najveći na svetu, a može uhvatiti signale udaljene čak 1.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Foto: Tanjug/AP/Chinatopix Foto: Tanjug/AP/Chinatopix

2. Tunel Gotthard Base u Švajcarskoj - Tunel je ovog leta otvoren nakon 16 godina gradnje. Dug je 56 kilometara i kao takav je najduži i najdublji tunel na svetu i pruža dosad neviđenu efiksnost pri putovanju kroz Alpe.

Foto: Wikipedia/Wdwdbot Foto: Wikipedia/Wdwdbot

3. Toranj The Bride u Iraku - 2026. godine kada bude gotov, irački neboder The Bride putem solarnih ploča proizvodiće svu energiju koju će trošiti, biće visok više od kilometra i u njemu će se nalaziti kancelarije, parkovi, restorani…

4. Most Jiaozhou Bay u Kini -  Završen 2011. godne, Most Jiaozhou bay najveći je prekomorski most na svetu. Dug je 41 kilometar i prepolovio je vreme putovanja za ljude koji putuju iz istočne Kine na ostrvo Huangdao.

5. Brana Itaipu na granici Paragvaja i Brazila - Prošle je godine ova brana na granici Paragvaja i Brazila stvorila najviše energije od svih brana na svetu. Pokriva gotovo 85 posto energetskih potreba Paragvaja i 20 posto Brazila.

6. Most između Hong-Koga, Zhuhaija i Makaoa - Projekat povezivanja 3 kineska grada trebao bi od sledeće godine spajati 42 miliona ljudi.

Foto: flickr/Patrick Poculan Foto: flickr/Patrick Poculan

7. Metro u Rijadu - Novi metro u Rijadu koštaće 23.5 milijarde dolara i revolucioniraće prevoz u glavnom gradu Saudijske Arabije.

Foto: Profimedia/ Ferrari Foto: Profimedia/ Ferrari

8. Grad Songdo u Južnoj Koreji - Južnokorejski grad Songdo zovu pametnim gradom budućnosti, proteže se na 1.500 hektara uz more, a u njemu od 2015. godine živi 67.000 ljudi.

9. Podvodni plutajući tunel u Norveškoj - Ovog je leta Norveška najavila da će potrošiti 25 milijardi dolara na potpuno podvodni, plutajući tunel ispod Sognefjorda, koji će biti prvi takav tunel na svetu.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

(Telegraf.rs/telegram.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mojsinjac

    13. novembar 2016 | 15:11

    Selo Mojsinje,opstina Cicevac,Rasinski okrug,nema ni makadam put.Vozimo do svojih kuca preko potoka,kamena blata i nenomalnih rupa izbegavajuci okolno drvece,siblje i korito reke J.Morave,lomeci svoja vozila i placajuci sve obaveze drzavi Srbiji i opstini Cicevac.Sve vidjeno,snimljeno,napisano i vise godina samo jos gore.Neko ce nastradati zbog nemara.Treba nam samo poljski makadam put sa kanalima za padavine.

  • Dzooo

    13. novembar 2016 | 14:03

    A gde je Koridor 10?!

  • Iv

    13. novembar 2016 | 15:48

    Zasto nema Beograda na vodi,sa cenom i godinom zavrsetka!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA