6

OVO SU NAJJEZIVIJA MESTA U EVROPI: Na njima su sahranjeni oni koji su mučeni i ubijeni, prate ih kletve i strašne legende (FOTO) (VIDEO)

Nekada su uzrok smrti bili ratovi, nekada bolest, a leševi i kosti su korišćeni ili sahranjivani na danas nezamisliv način

Ova mesta u Evropi su spomenici najvećih zločina i stradanja, a duga i bogata evropska istorija je istorija smrti i umiranja. Nekada su uzrok smrti bili ratovi, nekada bolest, a leševi i kosti su korišćeni ili sahranjivani na danas nezamisliv način.

ISTINU ZNA SAMO LOPATA: Pronađeni misteriozni nacistički tuneli u kojima je Hitler pravio atomsku bombu?

Kapelica kostiju, Portugal

"Kapelica kostiju" (Capela dos Ossos) jedna je od najzanimljivijih ali i najjezivijih kapelica na svetu. Nalazi se u portugalskom gradu Evori, na ulazu u crkvu Svetog Franje. Ime je dobilo zbog dekoracije koju čine kosti pet hiljada redovnika. Kapelica je sagrađena tokom 16. veka u duhu protivreformacije i misli da je "život tek prolazno stanje", pa stoga ne iznenađuje da na krovu kapelice piše "Bolji je dan smrti nego dan rođenja".

Kosturnica Sedlek, Češka

U predgrađu Kutna Hore u Češkoj nalazi se kapelica u koju su uzidane kosti između 40 i 70 hiljada ljudi. Većina njih je umrla za vreme "Crne Smrti" u doba kuge tokom koje je umrlo 75 miliona ljudi. Kosturnica nosi titulu svetske baštine, a godišnje je posećuje oko 200 hiljada ljudi.

Kapucinske katakombe u Palermu

Nakon što je groblje kapucinskog reda postalo premalo, oni su ispod njega počeli da iskopavaju katakombe u kojima su sahranjivali sveštenike i redovnike. Vremenom su u katakombe počeli da ukopavaju i društvenu elitu, pa je pokop u kapucinskim katakombama postao svojevrsni prestiž. Poslednja sahranjivanja su tu održana 20-tih godina prošlog veka, a u katakombama se nalazi oko osam hiljada preminulih i oko 1250 mumija.  Najpoznatije telo pokopano u kapucinskim katakombama je telo dvogodišnje devojčice Rosali Lambardo čije je telo fantastično očuvano zahvaljujući proceduri profesora Alfreda Salafia.

6 JEZIVIH FENOMENA KOJE NIKO NE MOŽE DA OBJASNI: Za nas će oni zauvek ostati TAJNA

Staro jevrejsko groblje, Češka

Najveće jevrejsko groblje u Evropi otvoreno je u Pragu u prvoj polovini 15. veka, a poslednji pogreb je obavljen 1787. godine, tri godine nakon što je zabranjeno sahranjivanje unutar samog grada iz higijenskih razloga. Ljude su sahranjivali jedne iznad drugih, pa groblje na pojedinim mestima ima i do 12 slojeva. Vidljivo je oko 12 hiljada nadgrobnih spomenika, a na groblju je pokopano oko sto hiljada ljudi.

Crkva Svetog  Juraja, Češka

Crkva Svetog Juraja sagrađena je u 14. veku, a 60-tih godina prošlog veka joj se urušio krov za vreme sahrane. Lokalne vlasti nisu prikupile dovoljno veliki iznos sredstava da se crkva obnovi, pa je češki umetnik Jakub Hadrava došao na ideju da se u nju postave jezive instalacije - duhovi i prikaze. To je privuklo turiste iz celog sveta pa je obnova sve izvesnija.

 

old Jewish cemetery in Prague

A photo posted by Maria Pavlova (@zernoroli) on

 

Ostrvo Poveljija, Italija

Poveljija je ostrvo koje se nalazi nedaleko od Venecije. Često se opisuje kao jedno od najukletijih mesta na planeti, kao najukletije ostrvo na svetu. Prvi stanovnici su na njega došli 421. godine kako bi se sklonili od varvarskih invazija, a u 9. veku ostrvo je postalo gusto naseljeno mesto puno života. S obzirom na česte ratove, vlasti u Veneciji su raselile ostrvo i ono je od 1379. godine postalo utvrđenje i tačka odbrane u sukobima protiv Đenove. U naredna tri veka kada je kuga harala Venecijom, ovo ostrvo je postalo karantin za obolele i masovna grobnica za preminule. Epidemija iz 1629. godine je u roku od sedam meseci uzela danak od osamdeset hiljada života. Usred opšte panike obolele su prebacili na ostrvo, a mnogi su spaljeni živi i bačeni u neoznačene masovne grobnice.

Pariske katakombe, Francuska

Pariz je jedan od gradova s najbogatijim podzemljem i vešto skriva tajni lavirint podzemnih tunela koji se protežu na više od trista kilometara kroz njegovu "utrobu". Za javnost su otvorena samo dva kilometra podzemlja poznata kao pariske katakombe (ili podzemna kosturnica), a njihova istorija je jeziva kao i mesto koje je moguće posetiti danas. S razvitkom francuskog glavnog grada i rastom stanovništva gradska groblja su postala pretrpana, a zbog neodgovarajućih uslova sahranjivanja u centru grada u 17. i 18. veku bilo je mnogo zaraznih bolesti. Zato je odlučeno da se kosti premeste u podzemne hodnike.

Foto: Wikipedia/Postdlf

Foto: Wikipedia/Postdlf

Foto: Wikipedia/Gmihail

Foto: Wikipedia/Gmihail

Foto: Wikipedia/Nsandre

Foto: Wikipedia/Nsandre

Foto: Wikipedia/Nsandre

Foto: Wikipedia/Nsandre

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Tagovi: Češka, Evropa, Francuska, Grobnice, Istorija, Italija, Kostur, Kuga, Palermo, Portugal, Ratovi, Smrt

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (6)
Poređaj komentare:
 • B
  brana

  Sva groblja,katakombe i kosturnice koje ste nabrojali ovde su nastala planirano,dibrovoljni,sahranjivani ljudi koji su umirali prirodnom smrcu i od raznih bolesti a verovatno i stradali u nekim borbama ali ni jedno od ovih mesta ne nosi sa sobom stradanja koje su u najuzasnijim mukama doziveli Srbi kroz celu istoriju.Nabijani na kolceve,odsecane glave,vesanja,razna mucenja i masovne likvidacije od strane Turaka,Bugara,Albanaca,ustasa,Austrougara,Nemaca i na kraju Nato-a tesko da se mogu porediti sa stradanjem bilo kog naroda.Stradalo je u istoriji i vise nekih naroda koji su mnogo brojniji od Srba ali na nacine na koje su ubijani Srbi tesko da je neko ubijan.Ovde nije pomenuta ni Cele kula,ni jedna jama,ni Jasenovac ili bilo koji logor,ni jedno odeljenje iz Kragujevca,ni Krf,nista...

 • M
  mama

  A gdje su srpske grobnice i krv prolivena za tu evropu

 • W
  Warhammer

  Evropska kultura,zaista bez premca,ako neko voli da mu jednog dana lobanja zavrsi na necijem lusteru.ili kosti ruke kao svecnjak.vise mi se dopada ova pravoslavna kultura,mrtvi i zivi se ne mesaju.

Savršena ilustracija rata i propasti koju donosi: Slepci vode slepce preko leševa i ranjenika

Kad poraste biće kengur! Čudo prirode kakvo se retko viđa: Rađa se posle samo mesec dana i nije veće od zrna pasulja (FOTO)

Retka fotografija hapšenja srpskog patrijarha Gavrila Dožića: Nemci ga jurili do Ostroga i tek ga tamo uhvatili

Hitler je bio gej i voleo je tinejdžere: Tajni dosije otkriva da je nacističkog vođu privlačio muškarac sa nadimkom "gospođica Ana"

Nekad se rakija pekla u strogom centru Beograda: Ovako se to radilo u jednoj od glavnih ulica (FOTO)

Majstor Vito, franjevac iz Kotora, bio glavni neimar Visokih Dečana: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Mogao je da proguta šest platnenih maramica različitih boja i da ih povraća redosledom koji traži publika

Srpska heroina preminula je pre 45 godina štrikajući u sobi: Naša najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, živela je skromno, radeći kao čistačica (FOTO)

Svemoćni orao sa srpskog grba: Čudesna slika kojoj je mesto u našim istorijskim udžbenicima - i to iz jednog dobrog razloga

"Izgubljeni" nacista koji je odgovoran za smrt pola miliona Jevreja: Ženi je slao pisma, govorio o bašti i deportaciji, a onda surovo ubijao civile

Najveća pustolovina antičkog sveta: 10 hiljada grčkih plaćenika usred ogromne imperije, bez gospodara, hrane i prijatelja

Postoji samo jedan korak od makaza kojima se seče brada nedužnom starcu do gasne komore u koju se šalju deca (FOTO)

Član satanskog odreda, brat sultanovog ljubavnika i vladar žedan krvi: Ovo je istina iza legendi o najpoznatijem vampiru iz ovih krajeva

Zašto je krvavi ustaša Mile Budak zajedno sa Srbima prepešačio Albaniju, i šta je jedan fratar zapisao o tome?

Pogledajte ovu sliku. Zbog nje morate vakcinisati svoju decu, bez dalje rasprave

78 generacija iste porodice sahranjeno je na ovom groblju starom 2.500 godina, koje sadrži ostatke 100 hiljada ljudi

Istorijska čitanka: Kako je nastao monaški red čiji pripadnici ćute već 900 godina

Prve ženske stidne dlačice koje su ugledale svetlost dana, srušile jednog premijera a slavnog slikara izvele pred inkviziciju

100 godina od bugarske kapitulacije u Velikom ratu: Slomio ih proboj Solunskog fronta, Nemci istog dana shvatili da je sve gotovo (VIDEO)

40 godina je ovaj Albanac strpljivo čekao da se osveti ljudima koji su mu silovali majku i sestru, a onda im je pobio 739 potomaka (FOTO)

NASA izdala dramatično upozorenje: Zemlja se sve više klati, a evo ko je za to kriv

Ovaj problem je 160 godina izluđivao matematičare širom sveta, a sada jedan penzioner tvrdi da ga je rešio: Nagrada je milion dolara

Zavodila je naciste u barovima, a onda ih hladnokrvno ubijala: Preminula neustrašiva heroina iz Drugog svetskog rata

Vek od povratka srpske vojske kući: Ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta (VIDEO)

"Jednom rukom davio sam jednu, a drugom drugu devojčicu": Ovako je izgledalo suđenje monstrumu iz Pančeva 1926. godine

Radnici su pijukom udarili u beli kamen ispred Poštanske štedionice: Kada su ga otkopali, ugledali su blago - mermerno poprsje jedne žene

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Zašto je dinar slab? Kako je izvesni penzioner Đokić očitao lekciju političarima davne 1922. godine

Pokušajte da rešite ukrštene reči iz 1935. godine i pogledajte kako su izgledale dogodovštine Mikija Mausa i Paje Patka (GRAFIKA)

Žena kojoj dugujemo spomenik: Dešifrovala je austrougarsku objavu rata, kada je svaka greška u tumačenju te smrtne presude mogla skupo da nas košta

Tačno 17 godina od 11. septembra: Postoji pet glavnih teorija zavere, zvanična priča nikoga više ne zanima

"Jes' čudo! Šta sve Švaba ne izmisli!..." Pre 80 godina Beograđani su prvi put videli televiziju

Izabela je bila predsednica Argentine i treća Peronova supruga: Radila je kao plesačica u noćnom klubu, a danas živi u izgnanstvu (FOTO)

Ispod ovog spokojnog prizora koji samo priroda može da izvaja, kuva se i sprema uništenje čovečanstva

Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

Kako su Englezi spalili Vašington 1814. godine, i da li je Bela kuća nekada bila crvena pa okrečena da bi se sakrili tragovi požara

Ravnozemljaši će poludeti kad čuju kako ih je pre 800 godina ismejao veliki islamski astronom

Pisalo se na današnji dan: Ovako je izgledao "Ženski svet" u beogradskoj štampi tokom 1930-ih

Na ovo se zaboravilo, o ovome se ne priča: Otkud izbeglički logor za Nemce u Beogradu 1940. godine?

Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo

U Srbiji se još 1904. uzvikivalo "Živeli Hrvati", a kada smo postali Jugoslavija, pisalo se o ujedinjenoj Evropi (FOTO)

Pisalo se na današnji dan: Ženska gimnazija nam je nepotrebna, domaćica zna samo za kuću - muž da prinese, žena da uredi