U ovoj evropskoj zemlji se UVOZI ĐUBRE, i još se uzima mnogo dobra lova za to!

Svojom praksom prema otpadu Skandinavci mogu da budu primer ostalima

  • 1

Šveđani žele da podstaknu građane da popravljaju stvari, umesto da ih bacaju, a sve kako bi proizvodili manje otpada s kojim se jako dobro nose raznim projektima obrade i recikliranja.

Apple recikliranjem vratio TONU ZLATA iz svojih uređaja

Svojom praksom prema otpadu Šveđani mogu da budu primer ostalima. Dok proizvedu nešto manje otpada od proseka EU (oko 461 kg po osobi godišnje), na odlagalištima završi tek jedan odsto otpada. Za to su u velikoj meri zaslužne i peći za spaljivanje koji otpad pretvaraju u energiju. Imaju ih nekoliko desetina.

Kako je razdvajanje otpada i recikliranje proces koji kreće od samog domaćinstva, za program peći a koje ga pretvaraju u energiju ostaje relativno malo. Zato Šveđani uvoze smeće iz Velike Britanije, Italije, Norveške i Irske.

Šveđani rade i na planovima kako bi proizveli još manje otpada i smanjili štetne uticaje na okolinu. Ranije su već najavili da žele od 2017. nižim porezima da podstiču građane da servisiraju popravke bicikala, odeće i obuće, a na taj način da pomognu i industriji. Umesto 25 odsto tako bi plaćali samo 12 odsto poreza na te usluge. Isto tako bi za popravak kućnih uređaja mogli tražiti i povrat poreza.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA