Kalifornija spuca 384 miliona dolara da bi izvršila jednu smrtnu kaznu. KAKO JE TO UOPŠTE MOGUĆE?!

Ovo je argument koji koriste aktivisti koji žele da ukinu smrtnu kaznu u najbogatijoj američkoj saveznoj državi, ali se on temelji na jednoj poluistini i obmani

  • 6

Protivnici smrtne kazne u Americi poslednjih godina koriste kao argumentaciju jednu fantastičnu tvrdnju koja kaže da je Kalifornija od 1978. godine, kada je referendumom smrtna kazna ponovo uvedena u toj saveznoj državi, potrošila 5 milijardi dolara da bi pogubila 13 ljudi.

Poslednji u nizu javnih radnika koji je upotrebio ovu statistiku radi postizanja tog cilja bio je Tom Stejer, milijarder i potencijalni kandidat za guvernera Kalifornije, i to u medijskom saopštenju kojim je podržao Predlog 62 (referendum o ukidanju smrtne kazne koji je u međuvremenu propao, novembarskih glasanjem).

Istovremeno, referendumsko izjašnjavanje o Predlogu 66 (koji nije pretpostavljao ukidanje smrtne kazne već ubrzanje čitavog procesa) dobilo je odobrenje naroda, pa prema tome nema nikakve sumnje da je kalifornijski sistem izvršenja najstrožije kazne spor i skup: čak i narod to shvata i hoće da promeni.

Međutim, potrošiti pet milijardi za trinaest pogubljenja? Pa to zvuči suludo!

Zašto zvuči suludo?

Foto-ilustracija: Profimedia, Flickr/Jonathan Mallard Foto-ilustracija: Profimedia, Flickr/Jonathan Mallard

Zato što jeste suludo.

Šta više, netačno je. Odnosno, u pitanju je poluistina, najgori tip istine koji nit' smrdi nit' miriše.

U redu za pogubljenje u Kaliforniji čeka preko 700 ljudi, što je najveći red za smrtnu kaznu u zapadnoj hemisferi. Država plaća zatvaranje i sudske troškove svih tih ljudi, ne samo one šačice koja je pogubljena od 1978. godine.

Tih pet milijardi troškova su zapravo samo procena pojedinih stručnjaka koji su uzeli u obzir raznorazne faktore (više advokata, sudija, suđenja duže traju, složenija su, učestvuje mnogo više istraživača, i tako dalje).

Instalacija za izvršenje smrtne kazne injekcijom. Foto: Tanjug/AP Instalacija za izvršenje smrtne kazne injekcijom. Foto: Tanjug/AP

Prosečni trošak jednogodišnjeg zatvaranja jedne osobe u Kaliforniji je oko $47.000, dok je trošak zatvaranja onoga koji čeka u redu za pogubljenje čak $90.000 više od toga, po tim procenama.

Međutim, to je prenaduvana procena. Drugo, Kalifornija zaista jeste od 1978. godine potrošila pet milijardi ali na čitav sistem smrtne kazne, ne samo na one koji su pogubljeni.

Dakle, ne može se reći da Kalifornija pogubljenje jedne osobe plaća 384 miliona dolara jer to naprosto nije tačno. Plaća dosta, i sve ide sporo, ali je prava cifra daleko niža. Uskoro će biti i niža.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ivana

    11. decembar 2016 | 11:38

    Smrtnu kaznu ne treba uvoditi jer uvek postoji mogućnost da je osoba nevina i da se to otkrije za koju godinu. I da nije nevina, nadam se da nismo toliki monstrumi.

  • Boki

    13. decembar 2016 | 09:03

    Dozivotna kazna je puno bolja opcija !!!

  • Warhammer

    16. april 2017 | 00:02

    Prvo,kako pojeftiniti?lako.rudnici i kamenolomi vape za lopatama i krampovima.drugo,kako postici rehabilitaciju?lepo.kad prodju visegodisnji staz na gore pomenutim poslovima,nece im pasti na pamet da predju van pesackog..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA