SPAVA PO DVA MESECA: Devojčica pati od retkog sindroma "uspavane lepotice" (FOTO)

"Ne postoji upozorenje, nikada ne znam kada će zaspati. Jednom sam je zatekla kako spava na kuhinjskom podu. Često mesečari pa ode do taoleta i popije čašu vode, ali toga nije svesna jer konstantno spava", kaže majka devojčice

  • 2

Stejsi Komerford (15) iz Telforda, u Šorpširu, ima redak poremećaj nazvan Klejn-Levin sindrom, zbog kojeg joj se non-stop spava. Njen san traje i po 20 sati dnevno a prema rečima njene majke Berni Ričards devojčicin najduži san je trajao čak dva meseca.

Ona je jedna od 1.000 ljudi koja boluje od ove retke bolesti poznatije kao bolest "Uspavana lepotica". Njena majka Berni Ričards (53) kaže kako je Stejsi  retko kad budna.

- Ne postoji upozorenje, nikada ne znam kada će zaspati. Jednom sam je zatekla kako spava na kuhinjskom podu. Takođe, kada zaspi, ona mesečari, ode do toaleta, popije čašu vode, ali toga nije svesna, jer konstantno spava - kaže majka i dodaje da minimum njenog spavanja iznosi u proseku 20 sati.

Stejsi jedva stiže da jede: obeduje kada se probudi, ali to je u proseku jednom dnevno. Zbog ovoga joj imunitet pada i dosta je oslabila.

Simptome ovog retkog poremećaja kod Stejsi su uočili još pre godinu dana, jer se stalno žalila na umor i nije mogla da se koncentriše u školi.

- U petak je došla iz škole, legla je da spava i probudila se u ponedeljak - opisuje majka početak bolesti. Odvela sam je kod lekara, prva dijagnoza  je bila da je depresivni tinejdžer, a zatim da ima tumor na mozgu. Čak su  joj radili testove kako bi videli da li ima epilepsiju. Na kraju je zaključeno da je u pitanju Klejn-Levin sindrom - objašnjava majka devojčice.

- Sve je teže i teže održati je budnom. Nikada ne znate kada i koliko će dugo spavati, može zaspati sada i probuditi se sledeće nedelje - kaže majka.

Devojčica sada već dva meseca prima terapiju, jake lekove koji je duže održavaju budnom.

Ovaj sindrom nije smrtonosan, ali može biti problematičan po društveni i socijalni život osobe, poručuju lekari.

(I. D. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mirko

    14. jun 2012 | 14:31

    Kod devojčice nije izgrađen voljni momenat, vera u izlečenje, u "čudo", odnosno u Vušu silu. Na žalost, sindrom postoji kao opominjujući - posledica, ali nije pronađen uzrok, niti se traži. Dakle čovečanstvo se sve više gubi - udaljava se od Tvorca - Prirodnog procesa. Ima li svrhe gluvima pričati i slepima pokazivati boje???

  • tamara

    29. septembar 2013 | 13:52

    strava i uzas ja ponekad nemogu da spavam šokirana sam volela bi da te malo odmenim... haha salim se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA