≫ 

Surova istina o gradu u kom se prave novogodišnji ukrasi (FOTO) (VIDEO)

Da bismo mi mogli da se divimo našim lepim jelkama i svetlucavim ukrasima, angažovano je na hiljade radnika, mnogi imaju samo 15 godina i plaćeni su 55 dinara po satu

  • 3

U "Božićnom gradu" Jivu, udaljenom 320 kilometara od Šangaja, proizvodi se 60 posto svih božićnih ukrasa na svetu, od kapa za Deda Mrazove pa do jelki sa optičkim vlaknima. 

Napravite novogodišnje pahulje sami i to za samo 100 dinara (VIDEO)

Ovih dana svi odlazimo u kupovinu ukrasa za Novu godinu. Sjajne kuglice, svetleće lampice, kreativne figurice, sve je to neizostavni deo božićnih i novogodišnjih praznika i ono što dom čini još toplijim tih dana. I dok se nekada za ukrase morala izdvojiti pozamašna suma novca, danas ih nabavljamo za sitne pare. Glavni razlog je što se, kao i većina stvari, proizvodi u Kini, prenosi Dejli mejl.

Da bismo mi mogli da se divimo našim lepim jelkama i svetlucavim ukrasima negde su angažovane hiljade radnika, mnogi imaju samo 15 godina i plaćeni su 55 dinara po satu. Za taj novac oni su zaduženi da učine nama Božić raskošnim.

U Jivu je smešteno čak 600 fabrika, a većina proizvoda namenjena je za izvoz. Zaposleni su često siromašni ljudi iz ruralnih sredina koji žive u radničkim domovima po 50 nedelja godišnje, odvojeni od svojih porodica. Radno vreme počinje u sedam, a završava se u devet časova. Ali većina njih nije nezadovoljna. 

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Zavirite u Deda Mrazovu radionicu zbog koje će vam se raspršiti svaka čarolija (FOTO) (VIDEO)

- Doselila sam se ovde u potrazi za boljim životom. Neću raditi u ovoj fabrici zauvek - rekla je 15-godišnja Zhao Jimin za Dejli Mejl.

Njena 18-godišnja drugarica kaže da zarađuje 901 dinar za 14 sati na dan.

Printskrin: Youtube/Toby Smith Printskrin: Youtube/Toby Smith

NOVOGODIŠNJI UKRASI MOGU DA VAS UBIJU: Lampioni, sijalice i lampice mogu da izazovu strujni udar

Printskrin: Youtube/Toby Smith Printskrin: Youtube/Toby Smith

- Proizvodim veštačke jelke, težak je posao ali kada se ubrzam zarađivaću više. Neke žene zarađuju i oko 1550 dinara na dan, ali treba vremena dok se dođe na taj nivo - rekla je Jang (18).

Za razliku od siromašnih radnika, vlasnici fabrike su milioneri. Renga Guoana (42) zovu kraljem božićnih jelki.

Printskrin: Youtube/Toby Smith Printskrin: Youtube/Toby Smith

- Sledeće godine preselićemo se u novu, još veću fabriku i radni uslovi će biti bolji. U svojim sobama radnici će imati TV i internet. Želimo da ih učinimo srećnima, da ne bi često menjali poslove - kaže Reng. Mnogobrojni vlasnici fabrika pre dvadeset godina nisu ni znali šta je Božić, ali onda su prepoznali potencijal u tom prazniku i stalnu potrebu zapadnjaka za kupovinom jeftinih božićnih ukrasa.

- Za nas je Božić biznis - kažu Kinezi.

Printskrin: Youtube/Toby Smith Printskrin: Youtube/Toby Smith

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Пиши Ћирилицом, остани Србин!

    13. decembar 2016 | 14:17

    још мало па и код нас,, још нека реформа и то је то...

  • Boki

    13. decembar 2016 | 14:17

    Nista ne znaci podatak 55 din. po satu ako se to ne uporedi sa zivotnim troskovima. Za nase uslove to je malo, za njihove mozda nije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA