PRIZORI KOJI SLAMAJU SRCA U MUZEJU RASKINUTIH VEZA: U jednoj od ovih tužnih ljubavnih priča ćete se sigurno naći (FOTO)

Priča se da Hajd briše suze kada otvara kutije koje stižu s poklonima - novim eksponatima Muzeja

  • 0

Kada joj je suprug zatražio razvod, Amber Klisura mu je vratila verenički prsten, izbacila ga iz kuće i pobacala sve što bi je podsećalo na uništen brak. Sve, osim jedne stvari: roštilja od uglačanog čelika koji joj je njen budući bivši muž napravio od starog bureta. Kada više nije mogla da gleda roštilj, razmišljala je da ga pokloni komšiji ili da ga proda na otpadu, ali onda je pročitala poziv za novu zbirku u Los Anđelesu, za "Muzej raskinutih veza".

NAJSLAĐI MUZEJ NA SVETU: Zamislite želju i zaronite na sopstveni rizik (FOTO)

- Stojalo je na verandi i rđao, rđao, i postao tužni simbol našeg odnosa - rekla je Klisura.

Takav muzej je prvobitno otvoren u Zagrebu, 2010. godine, izrastao iz zbirke predmeta koja je obišla Evropu, Aziju i SAD. U Zagrebu su izloženi predmeti iz propalih veza, većinom obični, svakodnevni - jedna ženska cipela s visokom, "stileto" štiklom, otvarač za boce vina, stara lutka "Snupija".

Ali, sami, izdvojeni u staklenoj vitrini, ili okačeni na belom zidu, uz objašnjenje, ti predmeti pokazuju svu tugu ili nečije žaljenje. Ili slobodu.

U Los Anđelesu je izložena plava šifonska bluza žene koja je u njoj bila u kafeu kada joj je muž rekao da odlazi. Koverat pun lišća, poslat iz Kanade u San Dijego kako bi stari ljubavnik osetio promenu godišnjeg doba. Tegla kiselih krastavaca kupljena za prvu ljubav koja je, kako je objasnila ona koja ju je poklonila Muzeju, "prestao da šalje SMS poruke pre no što sam mogla da mu je uručim".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Posle izvesnog premišljanja, Klisura, tekstilna umetnica i modna kreatorke iz Los Anđelesa, odlučila je da pokloni roštilj i odnela ga je u skladište Muzeja.

- Dočekala me je jedna žena, i dok sam joj ga predavala, rasplakala sam se.  Osećala sam kao da se neki teret skinuo s mene - rekla je Klisura, sada uz smeh.

Predstavnica Muzeja joj je ponudila da je zagrli. I zaposleni u Muzeju su dali svoj udeo zbirci, željni da time simbolično završe neke svoje veze, rekla je Aleksis Hajd, direktorka muzeja u Bulevaru Holivud - ulici koja se naziva i "Bulevar razbijenih snova".

Priča se da Hajd briše suze kada otvara kutije koje stižu s poklonima - novim eksponatima Muzeja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je na neki način katarza, kao što je katarza i dobar, tužan film. Nekako znate da ta osoba ide dalje, da je preživela - rekla je ona.

Hajd je rekla da sve veze predstavljene predmetima na 350 kvadratnih metara Muzeja nisu romantične prirode. Tako je jedan donator imao nepopravljiv odnos sa ocem. Drugi je raskinuo s crkvom. Jedna Kalifornijka koja je poklonila registarsku tablicu Tekasa, rekla je da je "raskinula" s tom državom.

- A ja sam raskinula sama sa sobom - rekla je Andre Vermjulen, o čijim poklonima Muzeju se najviše govori. Ta glumica je poslala par implantata za dojke, koje je tražila da joj izvade posle završetka otrovne veze s čovekom koji je o njenom telu govorio uz omalovažavanje.

Vermjulen, koja živi u Los Anđelesu, rekla je da se sa implantatima "nikada nije dobro osećala", a otkad su izvadjeni, stigla je "do toga da se oseća veoma čvrsto, na zemlji, samopouzdano". Izliv podrške u društvenim medijima joj je dao samopouzdanja da iskoristi svoje iskustvo kao osnovu za pripovedačke predstave, u kojima razmatra shvatanja o telu i o standardima lepote.

Vermjulen je rekla da njena donacija, sada izložena u staklenoj vitrini u glavnoj sobi Muzeja, simbolizuje poslednje poglavlje odnosa, a da njeni ožiljci "obeležavaju priču i vreme u životu koje me je mnogo naučilo o sebi".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Više od 2.000 predmeta čine dve muzejske zbirke i jednu putujuću koja je bila u San Francisku, Helsinkiju, u Finskoj, i u Hamburgu, u Nemačkoj. Na izložbi u Seulu, u Južnoj Koreji, bio je poklonjeni "džip" koji je morao biti donet rastavljen, a unet dizalicom. Pokloni stižu toliko redovno, da Muzej planira da stalno menja postavku kako bi izložba bila sveža.

Darodavci se obično uopšte ne predstave, ili samo napišu ime. Obično dodaju samo nekoliko rečenica objašnjenja porekla predmeta koji daju, ali neke stvari, uključujući i jednostavnu zelenu šolju za kafu, stigle su sa objašnjenjima u stotinama reči.

Natpis uz nekoliko starih kaseta glasi: "Od muzike sam sanjala".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Izložba u šest prostorija Muzeja mami turiste koji šetaju Bulevarom Holivud. Posetioci plaćaju ulaz 18 dolara i podstaknuti su da udju u privatnu "ispovedaonicu" gde mogu pisati o svojim raskidima.

Olinka Vistika i Dražen Grubišić, hrvatski umetnici koji su zamislili prvobitnu izložbu, iznenadjeni su njenom izdržljivošću. Direktorka Muzeja Aleksis Hajd medjutim nije.

- Izložba je tako rezonantna, a publike za nju je toliko mnogo  - rekla je ona.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA