4

Umrla novinarka koja je objavila NAJGORU VEST VEKA (VIDEO)

Kler Holingvort je veći deo svoje karijere provela na glavnim linijama ratnih sukoba - na Bliskom istoku, u severnoj Africi, a zatim i u Vijetnamu

Kler Holingvort, novinarka koja je prva objavila vest da je počeo Drugi svetski rat, preminula je danas u Hongkongu, u 105. godini.

Preminula Dragana Ćosić, novinarka Studija B

Ona je, kao reporter “Dejli telegrafa” 1939. godine bila poslata u Poljsku da izveštava o napetostima u centralnoj Evropi.

Dok se vozila duž nemačko-poljske granice, Holinvortova je videla veliki broj nemačkih vojnika i oklopnih vozila na putu ka Poljskoj.

Ona je to javila britanskoj ambasadi u Varšavi, koja je Forin ofisu prenela vest o invaziji na Poljsku. Taj napad je pokrenuo Drugi svetski rat u Evropi, koji se zatim proširio na ceo svet.

Klub stranih dopisnika iz Hongkonga saopštio je da je preminula Kler Holingvort, za koju je naveo da je objavila “vest veka”. Ona je veći deo svoje karijere provela na glavnim linijama ratnih sukoba – na Bliskom istoku, u severnoj Africi, a zatim i u Vijetnamu.

Poslednje 4 decenije živela je u Hongkongu i bila jedan od nekolicine zapadnih novinara koji su boravili u Kini 1970-ih godina.

Dobitnik je više novinarskih nagrada, kao i Ordena britanske imperije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Drugi svetski rat, novinarka, Objava, Preminula
Popularni komentari
 • N
  Neko iz mase

  Iznenada u 105-oj godini

 • Ž
  Željko

  A ko je napisao iznenada? ?

 • S
  Srboljub

  Najgora vest?

foto dana