Ovo je krio čitavog života: Evo šta su pronašli u tajnoj torbi Nila Armstronga (FOTO) (VIDEO)

Još uvek nije jasno šta je tajanstvena torba predstavljala za Nila, da li je skrivao iz emotivnih ili intimnih razloga ili postoji neka dublja, skrivena priča

  • 19
Foto: NASA Foto: NASA

Ispostavilo se da je Nil Armstrong, heroj i prvi čovek koji je stigao na Mesec, imao tajno skrovište u kojem je čuvao svoje uspomene sa putovanja na Mesec. Istoričari svemira  su objavili neočekivano otkriće pošto su saznali da je Armstrong doneo kući nekoliko stvari nakon istorijske misije Apolo 11

DA NIJE BILO OVE ŽENE, LJUDI NIKADA NE BI SLETELI NA MESEC: Za nju je retko ko čuo, a promenila je tok istorije (FOTO)

Astronatova udovica, Kerol Armstrong, navodno je nakon njegove smrti 2012. godine našla nekoliko predmeta koji su bili sakriveni u ormanu, a o kojima Armstrong nikada nije govorio.

– Dobio sam poruku od Kerol Armstrong u kojem mi piše kako je našla jednu od Nilovih belih torbi punu malih predmeta, a koji su deo opreme sa Meseca – rekao je doktor Alen Nidel, kustos istorijskog odeljenja u Nacionalnom Smitsonijan muzeju za vazduhoplovstvo i svemir u Vašingtonu.

Astronauti ovu torbu su nazvali “McDivitt Purse” i tokom misije sletanja na Mesec koristili su je svi članovi posade.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom NASA blogu navodi se kako su predmeti u torbi od neprocenjivog istorijskog značaja, i da su skoro sigurno bili deo putovanja misije Apolo 11.

Među predmetima pronađenim u torbi su i pojas koji je Nil nosio, kablovi za napajanje kao i čuvena kamera koja je zabeležila Armstrongov “veliki korak za čovečanstvo”, načinjen na površini Meseca 20. jula 1969. godine.

Foto: Tanjug/AP/NASA Foto: Tanjug/AP/NASA

Koliko mi znamo, Nil nikada nije komentarisao postojanje ovih predmeta, niti ih je ko video za ovih 45 godina otkako se vratio sa Meseca – zaključio je Nidel.

Kada je Apolo poletao da bi se vratio na Zemlju, pored opreme koju su vraćali i uzoraka kamenja sa Meseca ostala je jedna torba sa "gomilom đubreta". Astronauti su razmišljali šta će sa tim. Nakon sletanja, niko nije video ovu torbu, a kako je uzbuđenje zbog događaja koji je promenio istoriju sveta savladavalo sve, niko nije ni razmišljao o torbi. Odnosno, skoro niko, jer jedan čovek jeste.

Foto: NASA Foto: NASA

Nil Armstrong je torbu očigledno skrivenu preneo do svoje kuće, gde je sakrio a o njoj nije govorio ni najbližima. Čak ni njegova žena sa kojom je bio jako blizak nije znala za ovu tajnu.

Foto: NASA Foto: NASA

Još uvek nije jasno šta je tajanstvena torba i predmeti u njoj predstavljala za Nila, da li je skrivao iz emotivnih ili intimnih razloga ili postoji neka dublja, skrivena priča iza cele ove misterije.  Astronautovi predmeti su pozajmljeni Smitsonijan muzeju i dostupni za posetioce.

Foto: NASA Foto: NASA

Foto: NASA Foto: NASA

Foto: NASA Foto: NASA

Pogledajte video:

(Telegraf.rs?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • sta to rece

    10. februar 2017 | 14:17

    Ma da bio covjek na mjesecu kao sto sam i ja. Koja jos budala vjeruje u ovu glupost???

  • &&&

    10. februar 2017 | 13:57

    I dalje pricaju bajke u vezi sletanja .

  • Šah mat

    10. februar 2017 | 13:43

    Наравно, нико није знао за торбу, чак ни Нил Армстронг. ЦИА подмеће доказе да би уверила свет у измишљену причу о путу на Месец

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA