3

Arheolozi uzbuđeni zbog otkrića: Pronađeni ostaci džina od pre 1.500 godina (FOTO)

Ostaci veoma visokog i krupnog čoveka za to doba, visine dva metra, su iz perioda Sasanidskog carstva

Jerusalim, grčko arheološko nalazište
Foto: Profimedia/Corbis

Arheolozi su u zapadnoj iranskoj provinciji Lorestan pronašli bogato nalazište drevnih artefakta, uključujući ostatke izuzetno visokog čoveka koji je živeo pre više od 1.500 godina.

MISTERIOZNE PLOČE U VIMINACIJUMU: Pronađene tajanstvene poruke na srebru i zlatu, naučnici dešifruju zagonetke

Za arheologe najuzbudljivije otkriće na ovom području predstavljaju ostaci veoma visokog i krupnog čoveka za to doba, visine dva metra, koji je živeo tokom Sasanidskog carstva. Sasanidsko carstvo je postojalo između 224. i 651. godine, kada ga je pokorio islamski kalifat.

Arheolozi su pronašli i artefakte koji sežu do vremena Ahemenidskog carstva, poznatog kao Prvo persijsko carstvo, koje je postojalo od 550. p.n.e. do 330. p.n.e. kao i predmete iz perioda Partijskog carstva koje je trajalo između 250. godine p.n.e. i 224. godine nove ere.

Pronađeni predmeti uključuju ploče, keramičke posude, obojene sudove, pečate, ukrase, kovani novac i kameno oruđe. Ovo su prvi predmeti iz ovog perioda koji su pronađeni u provinciji Lorestan.

(Telegraf.rs / Srna)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Arheolozi, Čovek, Iran, Ostaci, Otkriće
Popularni komentari
 • N
  Niš

  Isto to je pronađeno i u Nišu kada se kopao podzemni prolaz.

 • P
  Putin R.S

  Veoma visok “2m”? Pa ranije su pronalazeni skeleti i mnogo visih i vecih ljudi koji su ziveli i mnogo pre ovog skeleta, samo se krije od javnosti. Ima na desetine dokumentaraca u vezi toga, i na desetine snimaka skeleta, i na stotine slika od pocetka proslog veka pa sve do danas.

 • s
  stvarno?

  A arheolozi verovatno amerikanci.

foto dana