≫ 

Napravljen pešački prelaz za one koji jednostavno ne mogu da ispuste mobilni telefon iz svojih ruku (FOTO) (VIDEO)

Tvorci se nadaju da će ovi semafori privući pažnju pešacima koji ne odvajaju pogleda od svojih telefona, a kojih je sve više

  • 3

U jednom holandskom gradu pojavili su se semafori koji su ugrađeni u trotoar. Oni služe da pešacima, koji ne odvajaju pogled od svojih telefona, pomognu da pređu ulicu.

DA LI BISTE SE VI SNAŠLI OVDE? Ovakav semafor ima samo u Kragujevcu! Pogađajte, ko ima prednost?!

Semafori koji su nazvani +Lichtlijn (svetleća linija) izgledaju baš kao linija koja svetli crvenom ili zelenom bojom, piše "Independent". Oni su ugrađeni u Bodegravenu u Holandiji.

Novi metod za povećanje sigurnosti pešaka nalazi se u blizini tri škole.

Tvorci se nadaju da će semafori privući pažnju pešacima koji ne odvajaju pogleda od svojih telefona, a kojih je sve više.

- Društvene mreže, igrici, WhatsApp i muzika najviše odvlače pažnju kada je u pitanju saobraćaj. Možda ne možemo da promenimo taj trend, ali možemo da preduhitrimo problem - izjavio je odbornik Kes Oskam.

Međutim, ne slažu se baš svi sa ovim patentom. Naime, Holandsko udruženje za bezbednost saobraćaja smatra da nije dobra ideja da se korisnicima mobilnih telefona "pomaže" da nastave da gledaju u njih čak i kada prelaze ulicu.

Kompanije HIG koja stoji iza ovog izuma želi da ove semafore instalira i u drugim gradovima.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • SRBIJA

    1. mart 2017 | 19:31

    Izgleda da se ceo svet prilagodjava nasim losim navikama. Vozac sam i strogo izbegavam koriscenje telefona u toku voznje ali zato svaki drugi pesak ne odvaja pogled sa telefona dok prelazi ulicu. Pored ociju postajemo slepi. Tuga.

  • Cika Velja

    1. mart 2017 | 21:12

    Najbolje postaviti vrata kao na rimskom Koloseumu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA