NAJSVETIJA SOBA HRIŠĆANSTVA: Ovo je sala u kojoj je Isus Hrist sa 12 apostola održao Tajnu večeru (FOTO)

Sionska Gornica u Jerusalimu je bila soba u kući Svetog Jovana Bogoslova u kojoj je ne samo održana Poslednja večera već se i mnogo toga drugog važnog u istoriji Crkve u njoj odigralo. Pravo je čudo da je uspela da preživi sve ove vekove

  • 5
Sionska Gornica, sala u Jerusalimu u kojoj je Isus Hrist sa 12 apostola održao Tajnu večeru. Foto: Wikimedia Commons/Marco Plassio Sionska Gornica, sala u Jerusalimu u kojoj je Isus Hrist sa 12 apostola održao Tajnu večeru. Foto: Wikimedia Commons/Marco Plassio

Sionska Gornica je naziv koji Srbi koriste za prostoriju koja je u Bibliji poznata po grčkoj reči "hiperoion" što znači "Gornja soba"; Sveti Jeronim je na latinski to preveo kao "cenaculum" što znači "trpezarija".

Sala je to u Jerusalimu u kojoj je po hrišćanskoj tradiciji održana Tajna večera na Veliki četvrtak, pre nego što će Isus Hrist biti uhapšen, osuđen, razapet i vaskrsnut.

Poslednja večera, slika Filipa de Šampanja iz XVII veka. Foto: Wikimedia Commons/Rama Poslednja večera, slika Filipa de Šampanja iz XVII veka. Foto: Wikimedia Commons/Rama

Ali, ne samo to. Isus je u njoj oprao noge svojih sledbenika, pojavio se u njoj nakon Vaskrsnuća, u njoj su se apostoli okupili nakon Vaznesenja Gospodnjeg (Spasovdan u srpskoj narodnoj tradiciji), tu je Sveti Matija izabran kockom da zameni Judu kao dvanaesti apostol (čime je postao trinaesti), u njoj se Sveti Duh spustio na apostole o prazniku Pedesetnice (odnosno Duhova) pedesetog dana nakon Vaznesenja.

Moglo bi se reći stoga i da je Sionska Gornica prva hrišćanska crkva na svetu. Takođe bi se, bez mnogo diskusije, moglo kazati i da u hrišćanstvu ne postoji značajnija prostorija.

Poslednja večera, freska Domenika Girlandaja iz 1480. godine. Foto: Wikimedia Commons/Web Gallery of Art Poslednja večera, freska Domenika Girlandaja iz 1480. godine. Foto: Wikimedia Commons/Web Gallery of Art

Rana istorija građevine u kojoj se Sionska Gornica nalazi nije pouzdano utvrđena. Neki kažu da je bila jevrejska sinagoga, ali je nevolja što za to arheoloških dokaza jednostavno nema. Verovatnije je da u pitanju zaista bila kuća Svetog Jovana Bogoslova, kao što kaže i hrišćanska tradicija, u kojoj je kasnije živela i Presveta Bogorodica.

Sveti Epifanije Salaminski je krajem IV veka pisao da je zgrada pošteđena tokom rušenja Jerusalima od strane legija rimskog cara Tita 70. godine; izgleda da je odmah pored nje car Teodosije Veliki sagradio baziliku Aja Sion koja je kasnije stradala od ruke fatimidskog kalifa El Hakima.

Ulaz u Sionsku Gornicu, prostoriju u Jerusalimu u kojoj je po predanju održana Tajna večera. Foto: Wikimedia Commons/Konrad Summers Ulaz u Sionsku Gornicu, prostoriju u Jerusalimu u kojoj je po predanju održana Tajna večera. Foto: Wikimedia Commons/Konrad Summers

Po srpskom crkvenom predanju, Sveti Sava je prilikom svoje posete Jerusalimu zlatom i srebrom kralja Radoslava od Saracena otkupio kuću Svetog Jovana Bogoslova pa time i Sionsku Gornicu, a onda je darivao manastiru Svetog Save Osvećenog u Kedronskoj dolini, jednom od najstarijih i najbitnijih manastira pravoslavnog i hrišćanskog sveta generalno.

Međutim, kada su krstaši oslobodili Svetu zemlju i Jerusalim, na mestu bivše vizantijske bazilike podigli su gotsku katedralu a kuću Svetog Jovana Bogoslova i Sionsku Gornicu obnovili u skladu sa gotskim stilom i ugradili je unutar pomenute katedrale. Ova je srušena od strane muslimana nakon njihovog ponovnog zauzeća Svetog grada, ali je Gornica pošteđena.

Sionska Gornica, prostorija u Jerusalimu u kojoj je Isus Hrist sa 12 apostola održao Tajnu večeru. Foto: Wikimedia Commons/young shanahan Sionska Gornica, prostorija u Jerusalimu u kojoj je Isus Hrist sa 12 apostola održao Tajnu večeru. Foto: Wikimedia Commons/young shanahan

O njoj su se prvo brinuli sirijski hrišćani, a potom franjevci, sve do 1524. godine kada su je Osmanlije oduzele od hrišćana i pretvorile u džamiju dve i po decenije docnije; zato danas u Gornici imamo mihrab, arapske natpise, i tako dalje.

Sada o njoj brigu vodi izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a da li će ikada biti vraćena hrišćanima, veliko je pitanje. Uostalom, kojim hrišćanima da bude vraćena? Možda je i bolje da se o njoj staraju Izraelci nego da se mi, podeljeni, tučemo oko prava na nju kao što se dešava sa Hramom Groba Gospodnjeg.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Cika Velja

    17. april 2017 | 20:25

    Boze dragi,odakle sve ispadaju ovi podaci??? Lepo pise da su za Pashalnu veceru Isusovi ucenici zakupili gornju sobu kod nekog coveka! Ako je ovo necija gornja soba,onda je ispod nje Tadz Mahal???

  • plava ruža

    17. april 2017 | 21:33

    Zna li neko zašto u Jerusalimu postoje dva (2) Isusova groba?

  • Mire

    17. april 2017 | 21:30

    Sv.Matija? Valjda Sv Matej

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA