Ivanka je amaterka za ovu prvu damu: Jedan američki predsednik imao je daleko moćniju ćerku (FOTO)

Ona je bila najmoćniji i najbliži savetnik svog oca u Beloj kući

  • 0

Na čuvenom susretu tri giganata na Jalti, nakon Drugog svetskog rata, sastali su se američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt, sovjetski lider Staljin i britanski poltičar i premijer Vinston Čerčil, kako bi pregovarali i doneli odluke o izgledu posleratnog sveta. Na ovaj put sa Ruzveltom nije pošla njegova poznata žena Elenor, već njegova ćerka i glavna savetnica, Ana Ruzvelt.

 

Ivanka Tramp je izazvala smeh na ženskom samitu u Berlinu kad je pohvalila svog oca (FOTO) (VIDEO)

 

Ona je bila najmoćniji i najbliži savetnik svog oca u Beloj kući. Anina "pobeda" nad majkom i preuzimanje njene uloge prve dame bila je i znak klimavog braka između Frenklina i Elenor, kao i moći koju je Ana uspela da zadobije jer je bezuslovno podržavala oca i učestvovala konstantno u njegovom društvenom životu.

 

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

 

Danas se u Beloj kući Trampova ćerka Ivanka uzdigla do najvišeg savetnika bez presedana, sa kancelarijom u zapadnom krilu predsedničke rezidencije.

 

Deca predsednika su gotovo oduvek imala veliki uticaj na svoje očeve, pa je Džon Kvinsi Adams svog sina zaposlio kao ličnog sekretara, Džon Ajzenhauer je bio savetnik u Beloj kući svom ocu Dvajtu u vezi sa pitanjima nacionalne bezbednosti, a Džordž V. Buš je imao takođe bitnu ulogu, tokom očeve predsedničke kamapanje, iako se nikada nije zvanično pridružio vladi.

 

Anina uloga prve ćerke procvetala je dosta kasno, tokom 12-godišnje vladavine njenog oca. Bila je najstarije dete i jedina ćerka, i svi su je znali kao "Sis". Njen drugi muž, Džon Botiger, bio je urednik i izdavač novina, kao i Džared Kušner, Ivankin muž, a Ana je bila kolumnista i urednik u "Seattle Post-Intelligencer" nekoliko godina.

 

Foto: Wikimedia/Flickr/FDR Presidential Library & Museum

Foto: Wikimedia/Flickr/FDR Presidential Library & Museum

 

Međutim, Ana je napustila Sijetl 1943. godine i otišla u Vašington kao nezvanični sekretar Frenklina Ruzvelta, a njen muž se pridružio vojsci.

 

Iako je uvek bila daleko od oka javnosti i nije imala kancelariju u zapadnom krilu kao Ivanka, Ana je polako sticala i uvećavala svoju moć. I dok je Elenor putovala po zemlji i bavila se siromaštvom, humanitarnim radom i ljudskim pravima, Ana je de fakto postala prva dama i "oči i uši" svog oca, piše "Ozi".

 

Ona je 1944. godine pomogla u vođenju očeve predsedničke kampanje i postala veoma važan igrač tokom početka Drugog svetskog rata. U to vreme Ruzvletova densa ruka, Hari Hopkins, je često bio odsutan i bolestan, što je doprinelo Aninom usponu.

 

Foto: Wikimedia/Flickr/FDR Presidential Library & Museum

Foto: Wikimedia/Flickr/FDR Presidential Library & Museum

 

Jednom je prva dama, Elenor, dala Ruzveltu hrpu dokumenata na pregled, a on ih je, ne pogledavši ih, samo prosledio ćerki, rekavši: "Sis, pogledaj ovo". Ana je kasnije ovaj gest svog oca opisala kao veoma ponižavajuć, ističući da je sigurno mnogo povredio njenu majku.

 

Ana je išla na ručkove sa ocem, pazila šta jede, pije, koliko spava, povlađivala mu je i razmazila ga je.

 

Ruzvlet je preminuo dva meseca nakon sastanka na Jalti, 12. aprila 1945. godine, tokom posete Varm Springsu u Džordžiji.

 

Njegova ljubavnica, Lusi Merser je bila tamo, i Elenor je bila duboko povređena što je Ana znala za aferu i prikrivala je. Majka i ćerka su se kasnije pomirile i zajedno su počele da vode emisiju na radiju.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA