Fascinantan 3D snimak Marsa ne smete da propustite, a ne trebaju vam ni naočare (VIDEO)

Upustvo za upotrebu: Gledajte odmah!

  • 5

Finac Jan Frojdman je veliki zaljubljenik u svemir pa je nedavno dovršio fascinantan projekat - napravio je 3D film od nekih od najzanimljivijih delova površine Marsa.

NASA POTVRDILA: Pronađeno drvo na Marsu!

Snimak je napravljen na takav način da za 3D doživljaj ne trebaju nikakve posebne naočare. Sastavljena je od dela od ukupno 50-ak hiljada fotografija visoke rezolucije koje je za svoje 12-godišnje misije zabeležila NASA-ina sonda High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE).

Frojdman je ceo posao odradio ručno jer nije znao da danas već postoje posebni programi koji su neke od zadataka mogli da odrade mašinski.

Prvo je fotografije morao obojiti jer su izvorno napravljene u crno-beloj tehnici. Potom je identifikovao neke karakteristične objekte poput kratera, brežuljaka ili kanjona. Kako bi stvorio utisak 3D tehnike, snimke je povezao oko tih referentnih tačaka. Za kreiranje 3D efekta jednostavnijih krajolika, kao što su na primer doline, trebalo mu je manje takvih tačaka – po nekoliko stotina. Međutim, za složenije mu je trebalo i po nekoliko hiljada.

Budući da je sve radio ručno, trebalo mu je tri meseca da dovrši posao.

Činjenica da je sofisticiranim softverima mogao da skrati posao ne umanjuje lepotu rezultata. Pogledajte video i uverite se sami. Za potpuno uživanje treba vam još jedna stvar – trebate imati na umu da površina Marsa često nije jasno vidljiva zbog velikih peščanih oluja, što znači da je gledanje ovako kristalno čistih prizora veoma posebna privilegija.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • NIGHTRAIN

    2. maj 2017 | 16:20

    Ovo nije mars.sve je laz

  • Vojslav

    2. maj 2017 | 15:58

    Ovo bi nam trebalo biti za nauk, covecanstvo vodite racuna da nam zemlja ne postane ovakva posle 3 svetskog rata

  • Marko

    2. maj 2017 | 17:07

    Evo nesto za razmisljanje: Vidimo kratere od meteorita. Milina jedna, koliko su pravilno okrugli. Da bi bilo šta nastalo tako okroglo, mora to nešto da padne pod pravim uglom na površinu. Je li tako? Ako doleti pod uglom, onda ostavlja brazdu. Je li tako? A pogledajte, recimo i mesec, koji takođe obiluje kraterima. Svi lepo okrugli. Svi do jednoga! Pa kao da je sve pikiralo pod pravim uglom na njega. Znači, bilo odozgo, odozdo, sa svih strana i meredijana, sve lepo pod pravim uglom? Ma ne da nije moguce, nego je smešno, glupo i ko-zna-šta-još, zatvarati oči pred tom činjenicom. A ima ih na stotine u vezi svih tih laži o kosmosu, okrugloj zemlji itd.. Dobro je napisao jedan prethodnik, sve je laž. Idite na youtube i potražite teorije zavere o ravnoj zemlji, letu na mesec, gravitaciji..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA