≫ 

Zanima vas zašto opijati izazivaju zavisnost i kako ljudski mozak može da se navuče na drogu? Ovaj video sve objašnjava

Drugi način da sagledate mozak zavisnika je: to je kao vožnja sa lošim volanom

  • 0

Zašto opijati izazivaju toliku zavisnost? I kako se mozak "navuče" na droge. Možda će vam biti jasnije posle objašnjenja stručnjaka i kratkog animiranog videa u tekstu.

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Marihuana može da pomogne u odvikavanju od TEŽIH DROGA

Prema rečima doktorke Nore Volkov, direktorke Nacionalnog instituta za zloupotrebu narkotika, s jedne strane, imate sistem koji vas tera ka tome da želite da uzmete drogu, a s druge strane, imate sistem koji nije sposoban da "obuzda" te jake nagone da se uzmu narkotici.

Printskrin/Tvitter:AP Health & Science‏ Printskrin/Tvitter:AP Health & Science‏

Kad opijati nađu specijalizovane receptore i delove mozga budu okidač za iste procese koji vas nagrađuju prirodnim osećanjima zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima kao što je družiti se i jesti. Ali, uz opijate sve je mnogo intenzivnije. Oni čine da hemijski "mesendžer" zvani dopamin prodre u mozak što ohrabruje na korišćenje više narkotika.

Na kraju, te potrebe mogu da nastanu kad sretnete nekoga, vidite neki predmet ili budete na mestu povezanom sa opijatima. To može da stvori žudnju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Drugi delovi mozga adaptiraju se na opijate, ali to znači da se bez droge osećate nervozno i ne možete da se smirite na jednom mestu. Upotreba opijata iznova i iznova menja druge delove mozga čineći vas osetljivijim na stres i negativne emocije, kad delovanje droge prođe. Pa nastavljate da uzimate drogu ne toliko da vam podigne raspoloženje koliko da se ne osećate toliko loše.

Kada opijati preuzmu vašu samokontrolu teže je prestati da ih uzimate, pa čak i kada vam više ne donose zadovoljstvo.

Evo drugog načina da sagledate mozak zavisnika: to je kao vožnja sa lošim volanom.

- Upravljač vam ne radi kako treba, pa vi ne samo da ubrzavate sa intenzivnom željom i motivacijom da dođete do droge već niste sposobni da se obuzdate, da kažete sebi "ako uzmem drogu završiću u zatvoru". A nemate ni mogućnost da se upravite ka drugačijem ponašanju koje može da vam pomogne da prevaziđete tu intenzivnu želju - kaže dr Volkov.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA