≫ 

ZA DOBRO JUTRO 25. MAJA: Sećate li se kako se nekada slavio Titov rođendan i Dan mladosti? (VIDEO)

Centralna manifestacija uvek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet

  • 66

Dobro jutro! Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije masovno slavio kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita.

SRBI I DANAS SLAVE DAN MLADOSTI: Evo kako su MLADI VLADALI JUGOSLAVIJOM i Titu predavali štafetu! (FOTO) (VIDEO)

Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obeležavan kao njegov rođendan. Centralna manifestacija uvek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gde su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, koja je polazila svaki put iz drugog mesta i iz druge republike, ali je uvek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije.

Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke. Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Posle Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Foto: jajce-online.com / Arhiva Foto: jajce-online.com / Arhiva

Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije. Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsednik CK Narodne omladine Jugoslavije.

Sedam godina posle Titove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsedniku ŠOJ.

Svakog jutra u 7.00 na rubrici ZANIMLJIVOSTI možete pogledati snimak ili fotografiju ZA DOBRO JUTRO, koji će učiniti da vam dan počne na najlepši mogući način.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • EL...

    25. maj 2017 | 09:54

    Sretan Dan Mladosti 25 Maj , svima koji su imali čast taj dan slaviti . Rodjendan dragog TITA Maršala .

  • Keljo

    25. maj 2017 | 08:08

    Jeda i jedini Tito. Zivjela Jugoslavija.

  • Belasica

    25. maj 2017 | 08:10

    Najlepše godine! Kao pionira i ja sam učestvovala na nekadašnji stadion JNA u Beogradu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA