Ostrvo tone decenijama, Americi preti potop: Ljudi moraju hitno da se isele, a država im za to plaća skoro 43 miliona evra! (FOTO) (VIDEO)

Stanovnici, kojih je ostalo samo 60, imaju rok do 2022. da se presele, što mnogima teško pada, naročito pripadnicima indijanskih plemena

  • 1

Američka vlada platiće 42,8 miliona evra, kako bi pomogla stanovnicima ostrva Isle De Žan Šarl u Luizijani da se presele, budući da erozija obale preti da potopi celi grad, prenosi news.com.au.

Najjezivije ostrvo na Jadranu: Bolesni su tu sami čekali smrt, njihove kosti su svuda, a duhovi kruže okolo i traže pravdu (VIDEO)

Za stanovnike ovog mesta kažu da će postati prve klimatske izbeglice na svetu.

Njihov gradić je od 1955. godine izgubio 98 odsto svoje teritorije, zbog prodora morske vode, ispiranja kopna, razornih uragana i izgradnje naftnih i gasnih kanala duž močvare. Propale su i mnoge plantaže voća, zbog slane vode koja je uništila zemljište.

Tokom 1950-ih bilo čak 80 porodica koje su živele na ostrvu. Sada ih je ostalo 30. Stanovnici, kojih je ostalo samo 60, imaju rok do 2022. godine da se presele, što mnogima teško pada, naročito pripadnicima indijanskih plemena.

- Izgubićemo sve naše nasleđe, našu kulturu. Sve će postati prošlost - kaže poglavica Albert Nakin iz Biloksi Čitimača Čokto.

Venclaus i Denicija Biliot venčali su se pre 70 godina, a njihova svadba se proteza duž celog puta koji spaja dva kraja ovog ostrva. Danas tog puta više nema, piše CNN.

Istakli su da sada svuda oko sebe vide samo vodu. Ideja o preseljenju im teško pada jer su u svojoj kući podigli čak četvoro dece i unučiće od kada su se venčali 1947. godine.

- Mi smo ovde rođeni i ovde smo odrasli. Zato želimo da ostano ovde dokle god možemo - kaže ovaj bračni par.

Foto: Wikipedia/Karen Apricot New Orleans Foto: Wikipedia/Karen Apricot New Orleans

Postoje i druge opasnosti zbog kojih je život na ostrvu postao nemoguć. Kada je Venclaus prošle godine pao i udario glavom, bilo je otežano da mu se priži pomoć pošto je najbliža bolnica bila udaljena više od pola sata.

On sada ima 90 godina i ima nameru da doživi 105. godinu. Samim tim čini se da će nadživeti ostrvo.

Zbog klimatskih promena, ugroženo je još jedno mestašce - Njutok u Aljasci, a njih će preseljenje koštati mnogo više.

Inače, istraživanje sprovedeno prošle godine pokazala je da će se u najgorem scenariju, ako se nivo mora podigne do tri metara do 2100. godine, 13,1 milion Amerikanaca izgubiti svoje domove.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • LB

    12. jun 2017 | 14:32

    Ovakve kuće kod nas imaju samo socijalni slučajevi.Mi imamo zidane kuće i zidane vikendice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA