≫ 

U toku je LOV NA GADAFIJEVO BLAGO: Traže njegove milijarde, dijamante i zlato! Sumnja se da je ovde godinama skriveno (MAPA)

Gadafijeve milijarde evra, najmanje šest miliona karata dijamanata i neutvrđeni broj zlatnih poluga, skriveno je negde na crnom kontinentu

  • 4

Brutalni i krvavi pad Moamera el Gadafija 2011. godine je pokrenuo međunarodni lov na njegovo blago i bogatstvo. Sada je UN objavio izvještaj kako je većina Gadafijevog blaga skrivena na raznim stranama Afrike. Panel stručnjaka objavio je izveštaj na 299 stranica o neprestanom haosu koji vlada u postgadafijevoj Libiji. U izveštaju među ostalim se nalaze dokumenti, fotografije i intervjui u kojima je detaljno navedeno kako se Gadafijevo blago, zaštićeno UN-ovom rezolucijom, slobodno selilo po celom kontinentu.

KONAČNO OTKRIVENO GDE JE GADAFIJEVO BLAGO: Ovi ljudi uživaju u njemu!

Godinama su se mogle čuti priče kako su njegove milijarde evra, najmanje šest miliona karata dijamanata i neutvrđeni broj zlatnih poluga skrivene u Južnoj Africi. Veruje se kako je 18 milijardi evra skriveno u četiri banke, dok je ostatak skriven po raznim skladištima i bunkerima oko Pretorije i Johanesburga.

Godine 2013. Južna Afrika je pristala da novoj libijskoj vladi vrati libijske fondove, koji su prema današnjem kursu vredni oko 718 miliona evra. Ali, južnoafrički zvaničnici, kao ni UN tada nisu spominjali šta su uradili sa navodnim ostatkom novca, dijamantima i zlatnim polugama koje su ostale zaključane. UN je ovih dana objavio kako je bilo daleko više Gadafijevog novca koji je ostao skriven u Južnoj Africi nego što se ranije mislilo.

Dodatnih 7.1 milijardu evra premešteno je iz Standard Banke u Južnoj Africi na račun u banci Stanbic u Keniji. Standard banka je demantovala da su ikad napravili transakciju u tolikom iznosu. Sa druge strane, UN-ov izveštaj donosi podatak da je transakciju Keniji odobrio Bašir Saleh al-Shrkavi, Gadafijev nekadašnji bankar i bivši šef libijsko-afričkog investicijskog fonda.

Foto: Wikimedia/James Gordon Foto: Wikimedia/James Gordon

Taj fond je bio izvor finansiranja Gadafijeve porodice. Nadalje, navodno se u Zapadnoj Africi na nekoliko lokacija nalazi skrivena veća količina novca, a da te lokacija zna jedna osoba. UN-ov panel je otkrio kako im je dojavljeno iz šest izvora kako ta osoba pokušava da prebaci novac natrag u Libiju. Prema nekim izvorima UN-a, 502 miliona evra u novčanicama od sto dolara skriveno je u metalnim kovčezima negde u Ouagadougouu, glavnom gradu Burkine Faso.

Ta gotovina navodno tamo čeka da je lokalna kompanija Sosijete Transport Konvoj Internacional prebaci u Tripoli. Ta bi firma za taj posao trebala da dobije između 10 i 35 posto iznosa. Iako vlada Burkine Faso tvrdi da ta kompanija ne postoji, u UN-u veruju u njeno postojanje, prenosi express.hr.

Printskrin: google.maps Printskrin: google.maps

GADAFIJA SU PRE PET GODINA MUČILI I SILOVALI ŠTAPOM DO SMRTI: Ali i danas ODZVANJAJU njegove reči upućene Zapadu (FOTO) (VIDEO)

U Akri, glavnom gradu Gane takođe se nalazi deo legendarnog Gadafijevog blaga. Prema UN-u, novac se čuva u kutijama koje su označene pečatom humanitarne organizacije "Le Comité International pour la Protection des Droits de l’Homme".

Novac je u Akri navodno bio sve do februara 2016. godine nakon čega je preseljen u drugu državu. Istraga je takođe otkrila da su razne pobunjeničke grupe pokušale sa tim novcem da kupe oružje, što UN tumači kao potvrdu da neki Gadafijevi lojalisti imaju pristup novcu. Kao što je i uobičajeno kada se pojave informacije o nekom skrivenom blagu, tako su se i ovaj put javile brojne grupe koje tvrde da predstavljaju novi režim u Libiji, ne bi li se na taj način domogle novca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Inače, UN-ova istraga o Gadafijevom blagu je počela nakon što je otkrivena afera Papiri Paname, gde je među ostalim pronađen podatak da je fond iz kojeg su se finansirali Gadafijevi investirao u naftu u nekoliko afričkih zemalja, kako bi što lakše selili novac sa jednog računa na drugi. Isti fond, otkriveno je u toj aferi, ima deonice u kompaniji "Vižn Oil Servisis", koju vodi panamska pravna firma Mosack Fonseka. "Vižn Oil Servisis" osnovana je 2007. godine, ali nije imala nikakve aktivnosti sve do 2011. godine, uoči pada Gadafijevog režima.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Stojan Stojanovic Stojić

    21. jun 2017 | 14:13

    Ubili ga zlikovci

  • Putin R.S

    21. jun 2017 | 13:00

    Pronacicete malo sutra te milijarde i zlato, kao i dijamante. Zbog toga su ga i ubili.

  • @#$

    21. jun 2017 | 13:20

    Neko ušao u trezor sa kalašnjikovim i pokupio blago.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA