CIA objavila nikada viđene fotografije NLO: Kako je ZAISTA zaključen slučaj Rozvel (FOTO)

Vojska je javnosti objasnila da se radilo o padu meteorološkog balona

  • 16

Za vreme jake oluje osmog jula 1947, neidentifikovani objekat srušio se nedaleko od imanja u Rozvelu, u Novom Meksiku, a vlasnik imanja otkrio je neverovatan detalj o stanju "letilice" koju je zaekao.

VANZEMALJCI IPAK POSTOJE: Pronađene nove slike koje ovo dokazuju! (VIDEO)

Vlasnik imanja Vilijem Brejzel našao je metalne ostatke i mnogi svedoci su tada izjavili da su primetili njihove neobične karakteristike.

- Čudno je što ste taj lim mogli da zgužvate, a kada biste ga spustili, on bi odmah povratio prvobitni oblik - izjavio je, prema rečima svedoka, Mekov sin, Vilijam Brejzel Mlađi.

Nekoliko dana kasnije, 8. jula, iz avio baze u Rozvelu u saopštenju za medije je pisalo da je vojska u Rozvelu pokupila ostatke "letećeg diska" koji se srušio na jednu farmu.

S druge strane, vojska je javnosti objasnila da se radilo o padu meteorološkog balona, a održana je i konferencija za medije na kojoj su izloženi ostaci objekta koji je pao.

I to je zapravo bilo to. Ni medije, ni bilo koga drugoga ovaj incident nije previše zanimao sve do 70-ih godina prošloga veka. Tada su se za njega zainteresovali NLO entuzijasti i teoretičari zavera. Povod su im dale i vlasti i vojska s nekoordinisanim i zbunjujućim izveštajima za javnost.

 

Foto: CIA Foto: CIA

U Rozvelu je pao balon koji se koristio u sklopu tajne operacije danas poznate pod imenom "Projekt Mogul". Nakon završetka Drugog svetskog rata i početka Hladnog rata, započela je trka u nuklearnom naoružanju između SAD i Rusije. Kako bi pratili razvoj ruskog nuklearnog programa, Amerikanci su na ogromne visine dizali balone opremljene mikrofonima kako bi i na taj način, zvučno, pratili ruska testiranja nuklearnog naoružanja.

Uprkos incidentu u Rozvelu, projekt je preživeo sve do 1949. godine nakon čega je ugašen, kako zbog skupoće, tako i zbog pojave sofisticiranijih tehnologija kojima se moglo zavirivati u dvorište kod Rusa.

Foto: CIA Foto: CIA

Iako je bilo dosta privatnih istraga koje su sproveli više ili manje ozbiljni entuzijasti, još uvek ne postoji nijedan konkretan dokaz da se u Rozvelu dogodilo išta blizu susretima treće vrste.

Za sav dokazni materijal koji se pojavio kroz decenije na kraju se ispostavilo da je lažiran i to su najčešće priznali njegovi autori. Najpoznatiji takav slučaj dogodio se sredinom 90-ih godina kada se odjednom pojavii navodni snimak obdukcije vanzemaljaca čiji se leteći tanjir slupao u Rozvelu. Iako su stručnjaci od početka tvrdili da se radi o lažnjaku, autor snimka to je priznao tek 2006. godine kada je objasnio da se ne radi o autentičnom snimku, već o rekonstrukciji onoga što se zaista dogodilo, piše 24sata.hr.

U izveštaju Američkog ratnog vazduhoplovstva na 224 stranice pod nazivom "Rozvelski izveštaj: Slučaj zaključen" navodi se da su viđeni "vanzemaljci" verovatno antropomorfne probne lutke koje su se nalazile u balonima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vuki

    3. jul 2017 | 09:35

    Ovo su neki starinski leteci tanjiri, danas su moderniji..

  • Причалица

    3. jul 2017 | 09:31

    Опет мутне слике и Амери.

  • Boki

    3. jul 2017 | 09:14

    A zasto bi lutke bile u balonima ciji je osnovni zadatak da nose mikrofone?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA