Svi beže u Nemačku, ali da li se uopšte isplati živeti i raditi tamo? Pogledajte kolike su plate, a koliko je potrebno da se preživi (VIDEO)

U Nemačkoj se bolje živi sa jednom, nego u Srbiji sa tri plate

U proseku 32.000 ljudi godišnje ode iz Srbije u potrazi za "boljim životom", a od toga tradicionalno najviše ode u Nemačku. Međutim, dok većina veruje da je Nemačka "obećani raj", postoji ipak nekoliko stvari koje budući gastarbajteri treba da znaju pre nego se odluče za selidbu.

Cela familija mi je obećala pomoć kad dođem u Nemačku, a onda su mi uradili nešto tipično za gastarbajtere

Kakv će vam život u tuđini biti, zavisi naravno od onoga za koji posao ste kvalifikovani. Evo nekoliko primera kako i koliko se zarađuje u Nemačkoj.

Građevinski inženjeri mesečno zarađuju oko 3.000 evra bruto, odnosno 2.000 neto, a arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, lekari i matematičari zarađuju 600 evra više mesečno, dok informatičari zarađuju oko 2.300 evra neto.

Konobari, kuvari i frizeri mesečno zarađuju 1.000 evra plus napojnice. Automehaničari, električari i modeli zarađuju oko 1.300 evra, a negovatelji sa iskustvom zarađuju 1.600 evra neto, javlja Dojče vele.

Međutim, za stan i režije od plate svakog meseca, zavisno o mestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 evra. Za hranu se u proseku izdvaja 280 evra po osobi, dok mesečna karta za javni prevoz stoji najmanje 50 do 100 evra mesečno.

Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Nemačkoj i trenutno je zaposlen kao negovatelj u jednom staračkom domu. Bolje živi u Nemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plate.

- U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću. Supruga je takođe bila zaposlena. Praktično smo imali tri plate i s te tri plate smo bili negde na nuli. Ovde ćemo s jednom platom moći normalno da živimo, a moći ćemo da priuštimo i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali - kazao je Milivojević.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Anon.ks

    6. jul 2017 | 22:41

    Stan najmanje 600e, evo u samom centru hamburga stan je najmanje 600e. Moze manji i dalje od centra za manje para. Prevoz... pasat b3, registrovan, od prvog vlasnika - 300 e, gorivo jeftinije nego kod nas. Hrana, za 400 e jedemo nas dvoje mesecno, sa sve duvanom i hilznama jer su cigare skupe. Podelis hranu na obroke, i kupujes taman koliko treba. I onako rokovi brzo prodju, pa cesto ides u kupovinu. Prosto se cudis kada vidis pun frizider. 1600e plata na bausteli. Neka ostane 200e od nje, a ostaje mnogo vise, za 12 meseci to je 2400 u steku. U srbiji se toliko zaradi, usteda ne postoji. I u tome jeste caka. Ne kazem da je ovde lako, ali bar ti ostane nesto.

  • Zeljko

    6. jul 2017 | 19:29

    Meni je super ..danke dojcland

  • Milk

    6. jul 2017 | 22:01

    Ma da tamo nevalja, svi tamo beze, kod nas je bolje, radim kod istog tog nemca ali za 200 evrica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA