≫ 

3 čarobna mesta iz bivše Jugoslavije, a među njima i tvrđava Svetog Nikole: Na Uneskovu listu svetske baštine uneti novi lokaliteti (FOTO)

Tokom 11-dnevnog 41. zasedanja, Odbor Uneska za svetsku baštinu dosad je dodao 19 lokaliteta na Listu

  • 0

Na Listu svetske kulturne baštine Uneska danas je zvanično upisano još osam novih lokaliteta, saopštila je ova organizacija UN za nauku i kulturu.

Strašno: Biser Balkana, i najveći ponos bivše Juge, na korak od brisanja sa liste UNESKO! (FOTO)

Među njima su Kotorska tvrđava, tvrđava Sveti Nikola u Šibeniku, kao i gradski bedemi Zadra koji su uvršteni na listu svetske baštine, kao deo zaštićenog niza odbrambenog sistema Mletačke republike. Na listi su se našli i utvrđeni gradovi Bergamo, Peskijera del Garda i Palmanova iz Italije.

Na listu su uvrštene i stare pećine na zapadu Nemačke, sa crtežima iz Ledenog doba i stari rudnici srebra Tarnovskije Gori na jugu Poljske, kao i Uspenjska crkva u gradu-ostrvu Svijažsku u Rusiji.

Svetskoj baštini dodati su i drevni grad Jazd u Iranu, japansko ostrvo Okinošima i nacionalni park Los Alerses u Argentini, kao i remek dela moderne arhitekture u Asmari, prestonici Eritreje.

Na Listu su stavljeni i Taputapuatea na ostrvu Raiatea u Francuskoj Polineziji, kao i ostrvo Kujata na Grenlandu.

Foto: Wikipedia/Diego Delso Foto: Wikipedia/Diego Delso

Tokom 11-dnevnog 41. zasedanja, Odbor Uneska za svetsku baštinu dosad je dodao 19 lokaliteta na Listu.

Inicijativa Crne Gore

Pored Herceg Novog, za koji će se uskoro pokrenuti procedura ispunjavanja zahteva u skladu sa ICOMOS preporukama, kako bi u narednom periodu bio priključen ovom upisu, Crna Gora je kandidovala i Ulcinj.

Foto: Wikipedia/Hegor Foto: Wikipedia/Hegor

- Nalazi UNESKO eksperata ukazuju da venecijanski sloj u Ulcinju nije očuvan u meri da potvrđuje autentičnost i integritet, međutim, kako ovo kulturno dobro ima nesporne kulturne vrednosti koje ukazuju na složenost kulturnih uticaja koje su ostavile trag u Ucinju, njegov status biće predmet posebne pažnje u saradnji između Opštine Ulcinj i Ministarstva kulture - piše u saopštenju Ministarstva kulture Crne Gore.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

(Telegraf.rs / Agencije)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA