17

Zabeležena druga najveća eksplozija posle Velikog praska: Mogli ste da je gledate DVOGLEDOM!

Eksplozija je bila udaljena od nas 10 milijardi svetlosnih godina

Tim međunarodnih naucnika zabeležio je najsnažniju eksploziju u istoriji istrazivanja univerzuma.

PAPA FRANJA: Veliki prasak se dogodio, Bog nije mađioničar!

Eksploziju je prouzrokovala smrt masivne zvezde, a ovaj događaj omogućio je stvaranje najjasnije slike bljeskova gama zraka, koji ne prestaju da fasciniraju astronome još od njihovog otkrica ranih šezdesetih godina.

Do eksplozije dolazi kada masivna zvezda postane nestabilna jer ne može da proizvede dovoljno energije da se suprotstavi sopstvenoj masi. Ona tada doživi kolaps pod uticajem sile sopstvene gravitacije i pretvori se u neutronsku zvezdu ili crnu rupu. U toku ovog procesa, snažni mlazevi gasa otpuštaju se u univerzum brzinom svetlosti.

Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguce videti je sa Zemlje samo pomocu dvogleda, iako je bila udaljena 10 milijardi svetlosnih godina, navode naucnici.

Za nekoliko sekundi oslobodeno je onoliko energije koliko jedna zvezda emituje u periodu od 10 milijardi godina.

Dužina trajanja ovog fenomena iznosi od nekoliko sekundi do jednog minuta.

Naucnici su ovaj put imali priliku da se pripreme zahvaljujuci tome što je u junu 2016, pre eksplozije, zabeležen kratak svetlosni bljesak koji je nazvan GRB 160625B.

- Eksplozija je usledila nakon 100 sekundi, što znaci da smo imali dovoljno vremena da postavimo teleskope u odgovarajuci položaj - rekao je profesor Karol Mundel sa Unierziteta u Batu koji je ucestvovao u istraživanju, prenosi B92.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: veliki-prasak univerzum svemir eksplozija galaksija
Najnoviji komentari