FABRIKA DROGE: Bolivijski zatvor - grad slobode (FOTO) (VIDEO)

San Pedro je najveći zatvor u Boliviji, u kojem je smešteno 1500 zatvorenika, i nimalo ne liči na većinu svetskih kaznenih ustanova: sadrži prodavnice, restorane, frizerske salone, čak i hotel - ali, ne i stražare

  • 0

Verovatno ste nekada videli ili čuli za zatvore slične ovom o kome ćemo pisati danas. Juče smo vam predočili kako se živi u radi u norveškom zatvoru na ostrvu Bastoj, a sada ćemo vam pričati o zatvorskom gradu La Paz u Boliviji, gde zatvorenici žive sa svojim porodicama i mogu da kupuju šta god požele, bez straha od posledica.

Ne postoje stražari, a policija se ne meša u sukobe među osuđenicima, od kojih se očekuje da probleme reše zajedno, uz pomoć demokratski izabranih predstavnika.

Zatvor San Pedro je podeljen na osam sektora, od najbednijeg do najluksuznijeg La Posta sektora, gde žive oni koji to sebi mogu da priušte. Ovaj sektor je opremljen prostranim ćelijama sa privatnim kupatilom, kuhinjom, kablovskom televizijom, čak i đakuzijem. Međutim, ove ćelije koštaju između 1000 i 1500$ tokom odsluženja kazne, tako da većina zatvorenika živi u skučenim jednosobnim ćelijama.

Iako vlasti osuđenima daju relativnu slobodu, postoji jedna mala začkoljica – oni moraju da plate svoju ćeliju, koliko god ona mala bila. Iz tog razloga, većina njih mora da radi. Neki prodaju namirnice, neki rade na tezgama sa hranom, kao stolari ili kao frizeri.

Tokom dana, zatvor izgleda kao neki siromašni kraj grada, gde muškarci obavljaju svoje dnevne rutine, deca trčkaraju po ulici, a žene brinu o domaćinstvu.

Oko 200 dece živi ovde sa svojim očevima. Iako bi mnogi rekli da to nije najprikladnije mesto za odgajanje deteta, njihove porodice tvrde da im je mnogo bolje unutar San Pedra nego na ulicama La Paza, gde bi verovatno bila diskriminisana.

Tačno je da ne postoje stražari i da vlasti intervenišu samo u slučajevima velikih nemira, ali ovo mesto nije neki pakao bez reda. Postoji sistem zakona i pravila koje uspostavljaju sami zatvorenici, a oni koji ih prekrše bivaju brutalno kažnjavani, čak i ubijeni.

Ipak, San Pedro tokom noći nije baš najbezbednije mesto na svetu. Osuđenici kradu jedan od drugog i ulaze u oružane sukobe. Dešavaju se prirodne i “slučajne” smrti svakog meseca, ali izgleda da to nikog ne potresa previše.

Razvitkom interneta, ovo mesto je postalo veoma popularno širenjem priča i vesti, tako da su turisti bukvalno pohrlili da ga posete.

Ali kako su počele da se šire glasine da se u zatvoru može kupiti najčistiji kokain u Boliviji, vlasti su reagovale i odlučile da okončaju ovaj uspešni biznis turizam.

Mnogo slika i videa iz ovog zatvora postavljeno je na internet, a i neki zatvorenici postali su previše pohlepni, tako da je nešto moralo da se preduzme. I dalje postoje ponude na nekim sajtovima o turističkim turama za San Pedro, ali su one zvanično ukinute 2009. godine. Jedino članovi porodica osuđenika mogu i dalje neometano da odlaze i dolaze.

Za razliku od ostalih zatvora, gde je droga apsolutno zabranjena, unutar San Pedra postoji nekoliko ogromnih laboratorija u kojima se proizvodi čist kokain koji se prodaje napolju, i predstavlja veliki izvor prihoda zatvorenika. Prema njihovim rečima, ako imaš novac, u San Pedru možeš živeti kao car!

Postoji jedna priča o bogatom osuđeniku koji je iznad svoje ćelije sagradio još jedan sprat, da bi mogao da ima pogled na grad izvan zidina zatvora.

To definitivno nije vaše viđenje jedog tipičnog zatvora…

Pogledajte video:

(M. B. / Foto: Magdalena Hudranova)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA