DA SE NAJEŽIŠ: Izbegneš smrt - u kovčegu te rođaci pronose ulicama (FOTO) (VIDEO)

Na dan festivala u slavu Svete Marte, ulice Las Nievesa na severozapadu Španije su prepune i oko 10 sati ujutru kovčezi sa srećnicima koji su prevarili smrt u proteklih dvanaest meseci počinju da pristižu u lokalnu crkvu, a nose ih svečano obučeni rođaci. Uvrnutije ne može biti

  • 0

Da li ste prošle godine preživeli blizak susret sa smrću? Ako jeste, čestitamo, zaslužili ste privilegiju da legnete u kovčeg i da vas u njemu nose ulicama Las Nievesa, tokom festivala koji slavi Svetu Martu.

Mali grad Las Nieves nalazi se u izolovanom severozapadnom delu Španije, gde su paganski običaji od davnina deo lokalne kulture. Iako je pokušavala vekovima, katolička crkva nije u potpunosti uspela da im nametne svoje učenje, pa veštice i zli duhovi i dalje postoje u verovanjima ovih ljudi.

Ovaj jedinstveni događaj, koji se održava 29. jula svake godine, slavi one koji su uspeli da prevare smrt u proteklih 12 meseci. Oni se smeštaju u kovčeg i nose ulicama grada u slavu Svete Marte, zaštitnice vaskrslih.

Na dan festivala ulice Las Nievesa su prepune i oko 10 sati ujutru kovčezi sa srećnicima koji su prevarili smrt počinju da pristižu u lokalnu crkvu, a nose ih svečano obučeni rođaci. Ljudi koji nemaju rodbinu takođe mogu učestvovati u ceremoniji, ali moraju sami nositi svoj kovčeg.

Misa počinje u podne i prenosi se zvučnicima izvan crkve, kako bi okupljeni takođe mogli da slušaju. Kada se misa završi, crkvena zvona počinju da zvone i kovčezi sa ljudima koji izgledaju kao da su mrtvi, nose se do gradskog groblja i opet nazad do crkve.

Dok se i statua Svete Marte nosi zajedno sa kovčezima, masa uzvikuje "Device Sveta Marta, zvezdo severa, prinosimo ti one koji su videli smrt".

Kada se bizarni ritual završi, "vaskrsli" ustaju iz kovčega i pričaju ljudima svoja neobična iskustva suočavanja sa smrću. Onda svi igraju do duboko u noć i slave život.

Autentični Balkan na Iberijskom poluostrvu. A ni reka Iber, ili Ibar, nije mnogo daleko. Relativno rečeno.

Pogledajte video:

(M. B. / Foto: Teresa la Loba / Alberto Varela / Asneves)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA