PROBIJA LED: Prva ženka orangutana koju hemoterapijom leče od raka (VIDEO)

"Kada vas ova životinja pogleda u oči, saosećate se s njom i vidite da taj pogled zrači inteligencijom", kaže doktor Rozenblat, koji predvodi tim koji je leči

  • 0

Osmogodišnja ženka orangutana po imenu Kikiriki jedna je od glavnih atrakcija "Ostrva džungle" u zoološkom vrtu u Majamiju. Ovih je dana, međutim, ona i prvi orangutan u istoriji koji se leči hemoterapijom na potpuno isti način kojim se leče i ljudi, u nastojanju da pobedi limfom.

Ženki Kikiriki je dijagnostifikovan rak prilikom veterinarskog pregleda kojem je podvrgnuta zbog blokade creva. Pošto njen zoo-vrt nema stručnjaka za onkologiju, pomoć su zatražili u Centru za tretman raka "Silvester" pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju.

Tamošnji tim stručnjaka, predvođen odeljenjem za komparativnu patologiju koje je stručno i za divlje životinje, potvrdio je dijagnozu i sad je preuzeo lečenje.

Doktor Džozef Rozenblat, koji predvodi tim, kaže da je retko kog pacijenta lečio uz takvu mešavinu straha i nade, i da uprkos nedostatku iskustva sa velikim primatima, veruje da životinji mogu pomoći.

Za razliku od ranijih slučajeva čovekolikih majmuna u zoološkim vrtovima koji su obolevali i koji su lečeni od raka, Kikiriki je još mlada i ima izglede za oporavak.

- Kada vas ova životinja pogleda u oči, saosećate se s njom i vidite da taj pogled zrači inteligencijom - kaže dr Rozenblat

Kikiriki i njena blizanka Bundeva najmlađe su od šestoro orangutana na "Ostrvu džungli". Vrlo su inteligentne i s čuvarima komuniciraju znakovnim jezikom, ali i preko ajpeda.

(Telegraf.rs / Jutarnji.hr / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA